2024.08.03. 10:34
Tempósan kell kortyolgatni a bécsi kávézókban
Gyakran órákig kell sorban állni a bécsi Cafe Sacher vagy a Cafe Central előtt, hogy valaki asztalt kapjon. Ezért Bécs első kerületi kávézói egyre gyakrabban folyamodnak időkorlátozáshoz, úgynevezett „time slots"-hoz, hogy minél több vendéget tudjanak kiszolgálni.
Forrás: volksgruppen.orf.at
Különösen a turisták nem akarják kihagyni, hogy valamelyik híres bécsi kávézóban rendeljenek egy melange-t. A Cafe Sacher és a Cafe Central ezek közé tartozik, a nevük szinte minden bécsi útikönyvben szerepel. A tény, hogy egy kávé ott több mint hat euróba kerül, nem rettenti el a vendégeket, elvégre minden az élményről szól.
A hagyományos bécsi kávézók iránti kereslet valószínűleg a jövőben sem fog csökkenni. Hogy megbirkózzanak a nagyszámú érdeklődéssel, egyre többen térnek át az "időablak" használatára. Ez azt jelenti, hogy az asztalokat csak egy bizonyos időre lehet lefoglalni, és utána a következő vendégeknek kell helyet biztosítani.
Több első kerületi kávéházban már nem lehetséges csak spontán meginni egy eszpresszót - írja az volksgruppen.orf.at. Az éttermekben az idősávos foglalások már megszokottak. Üzleti szempontból érthető a döntés, biztosítja a rendelkezésre álló asztalok hatékonyabb kihasználását. Most a kávéházak követik a példát, legalábbis azok, ahol a vendégek amúgy is folyamatosan az ajtó előtt várakoznak.
Wolfgang Binder, a Bécsi Kereskedelmi Kamara kávéházi részlegének vezetője szerint ez egyben a fix költségek jelentős növekedésének ellensúlyozását is jelenti. Egyes vendéglátóhelyeken már három esti szolgáltatást is lehet kínálni asztalonként az időablak alkalmazásával.