Ínycsiklandó ízek

2024.06.24. 07:54

Fagylaltok - Így készülnek a legfinomabb ízek a Lufi fagyizó nyúli műhelyében - fotók, videó

Még mindig versenyben van Felsődiósi István, a Lufi fagyizó tulajdonosa, aki tavaly megnyerte a Gelato Festival World Masters magyar selejtezőjét, azóta pedig a legjobb 9 közé került. Hamarosan a középdöntőben is megméretteti a kecskesajtos fügét pisztáciaköntösben. A szakácsból lett fagylaltmester célja mégsem híressé válni, hanem családbarát ízeket és helyet alkotni a vendégek örömére.

Itt a nyár, a fagylaltkedvelők nagy örömére, tavasszal mi is beszámoltunk az idei trendekről. Hiába is kérdeznénk, mi az idei szezon újdonsága, hiszen szinte mindennap valami új különlegességgel rukkol elő. Legutóbb a foci Eb-re a magyar zászló színeiből inspirálódott. Ménfőcsanaki pultjukban már nem tudnak annyi helyet szorítani, amennyi ízt készítenek, így hát eljött a bővítés ideje is. 

fagylalt
A legjobb fagylaltok titkai Felsődiósi István, a díjnyertes Lufi fagyizó tulajdonosa kivételt tett a Kisalfölddel, és beengedte stábunkat nyúli műhelyébe, hogy megoszthassunk olvasóinkkal a fagylaltkészítés rejtelmeit. Három nyalánkságot is elkészített a kedvünkért. Fotó: Csapó Balázs

Fagylalt minden mennyiségben

– 2015-ben vettük át az üzletet István édesapjától, és kezdtük meg a munkát a nyúli műhelyben. Akkor még csak hárman, a férjemmel és az apósommal készítettük a fagylaltokat. Mára már jócskán kibővült a csapatunk, kilencen dolgozunk, és úgy fest, kinőttük ezt a helyet is – fejtette ki Felsődiósiné Fischer Andrea, a Lufi fagyizó másik tulajdonosa. 

Mielőtt belekezdtünk volna a fagylaltkészítésbe, stábunk is védőfelszerelést kapott: haj- és cipőhálóban, valamint fehér kabátban kezdődhetett meg a munka. Laikusként azt gondolhatnánk, fagypont alatt dolgoznak a szakemberek, ha már fagylaltról van szó, de tévedtünk. Csak a –40 fokos sokkoló hűti le a szorgos kezű cukrászokat a nyári melegben. 

– Kis ízelítőt adtunk a gyümölcs- és a tejes fagylaltok készítéséből. A mangó mellett a díjnyertes kecskesajtosat mutatjuk meg, valamint a személyes kedvencemet, a vörösboros céklás brownie-t kubai naranccsal – sorolta Felsődiósi István. – Nálunk kétfajta eljárással készülnek a nyalánkságok: míg a gyümölcsök hideg, addig a többi meleg eljárással. A 100 százalékos mangópüré Indiából érkezik, ezért olyan, mintha a lédús gyümölcsbe harapnánk. A tejes fagylaltoknál kifejezetten fontos a szárazanyag-tartalom, hiszen felfőzés után ettől lesz kiváló állagú. Három fő alappillért követünk az elkészítésnél: zsírosság, fehérje- és szénhidráttartalom – emelte ki. 

A Lufi fagyizó tulajdonosai büszkék a csapatukra. Számukra a vendégek elégedettsége az első.
Fotó: Csapó Balázs

Andrea hozzátette, hogy gyorsan kell dolgozniuk, legyen szó rétegezésről vagy díszítésről, hiszen könnyen olvadnak a sokkolóból kivett édességek. 

– Nagy hangsúlyt fektetünk a dekorációra is, mert először a szemünkkel eszünk. A kísérletezőbb fogyasztók sokszor külcsín alapján választanak az extrább ízek közül. Ahogy más cukrászszakmában, itt is van lehetőség kreatívkodásra, igyekszünk ebben is kísérletezni – hangsúlyozta Andrea. 

Naponta 40–50 vödör fagylalt készül a Lufi fagyizó műhelyében, melyek egyenként 9–10 kilogrammot nyomnak. Ízeket tekintve is hasonlóak a számok, több mint három tucat kombináció a napi limit. Átlagosan 200 és 400 kilogramm közötti fagylaltmennyiséget szállítanak ki, amelyeket Péren és Győrszentivánon is megkóstolhatunk, de a győri fürdőbe is ők főzik az igazán krémes nyalnivalót. Ménfőcsanakon általában kígyózó sorok állnak, hogy megkóstolhassák az édesszájúak Győr legjobb fagylaltjait, viszont jó hír, hogy hamarosan megoldódnak a parkolási gondok, bővülnek a férőhelyek. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában