2023.12.31. 08:05
Konyha, újév, fogadalom - Miért fulladnak kudarcba az év elején tett ígéreteink - Varga-Horváth Adriennel beszélgettünk + receptek
A konyha tele van újévi fogadalmakkal, de vajon melyik lesz életszerű és tartós?
Varga-Horváth Adrienn
Varga-Horváth Adriennel, a Mákvirág Gasztro Klub ügyvezetőjével arról beszélgettünk, miért fulladnak kudarcba a legtöbbször, az év elején tett ígéreteink. Vajon tényleg kudarcok ezek? Adrienn szerint nem minden esetben. Szó esett arról is, hogyan tud a gasztroklub új lendületet, ötleteket adni a főzéshez, beszélgettünk egészségesebb nasikról, a sötét napokat felvillanyozó harapnivalókról, amik bizonyítottan a téli depresszió ellenségei. Adrienn újévi receptjeiben a főszerepet a mák és a lencse kapta, főzzenek velünk és közben hallgassanak minket.
Hallgassa meg!
FÜSTÖS VÖRÖSLENCSE LEVES
Hozzávalók 4 főre: 2 evőkanál olaj, 1 hagyma szeletelve, 2 sárgarépa karikázva, 1 kk őrölt kömény, 2 fokhagyma szeletelve, 1 kk füstölt paprika, csipet barna cukor, 1 tk vörösborecet, 150 g vöröslencse, 1 doboz paradicsomkonzerv, 800 ml alaplé. Füstölt kolbász a feltéthez.
Elkészítés: az olajon üvegesre pirítjuk a hagymát, hozzáadjuk a fokhagymát, a fűszereket és a répát. Az ecettel forraljuk kicsit, majd összeforgatjuk a lencsével, és felöntjük a paradicsommal és az alaplével. Kb. 20 perc alatt puhára pároljuk, közben megpirítjuk a félkarikákra vágott kolbászt. Ha megpuhultak a zöldségek, kicsit beleturmixolunk, és a pirított kolbászmorzsával tálaljuk.
KÓKUSZTEJES LENCSE CURRY
Hozzávalók 4 főre: 15 dkg beluga, zöld vagy vörös lencse, 6 dl alaplé (felhasználhatjuk hozzá a csicserikonzerv levét is), 2 lilahagyma, 1 kis csicserikonzerv, 6 szárzeller, 4 dl kókusztej, ½ friss ananász vagy 1 ananász konzerv , só, frissen őrölt bors, 1 ek currypaszta vagy 1 tk currypor, olívaolaj, vaj, kókuszchips.
Elkészítés: a lencsét az alaplében megpároljuk. Közben a lilahagymát finomra vágjuk, majd olívaolajon megpároljuk. Rászórjuk a curryt, majd hozzáadjuk a csicserikonzervet, és sózzuk, borsozzuk, pirítjuk. Felöntjük a kókusztejjel, majd pár percig főzzük. A végén belekeverjük a fél cm-es darabokra vágott zellert, és lezárjuk a főzőlapot. Az ananászt felkockázzuk, majd vajon megpirítjuk és jázminrizst főzünk mellé. Tálalásnál alulra kerül a jázminrizs, rá a beluga lencsével összekevert ragu, majd díszítésnek kókuszchipsszel szórjuk meg.
MÁKSZUFLÉ FŰSZERES MEGGYRAGUVAL
Hozzávalók 4 főre: 1,2 dl tej, 1,2 dl tejszín, 1 ek cukor, 6 dkg darált mák, 2 egész tojás kettéválasztva, 3 dkg cukor, 12 g kukoricaliszt vagy rizsliszt, 12 g keményítő, csipet só.
Elkészítés: a sütőt 180 fokra előmelegítjük, 4 szufléformát kivajazunk és megszórunk porcukorral. A tejet, tejszínt, 1 evőkanál cukrot, és a darált mákot összeforraljuk. A tojássárgáját fehéredésig verjük a 3 dkg cukorral, majd több részletben hozzákeverjük a kétféle lisztet. A forró tejet evőkanalanként a tojásos masszához keverjük. A tojásfehérjéből egy csipet sóval közepesen kemény habot verünk. Lazán a mákos masszához forgatjuk. Megtöltjük az előkészített szufléformákatés az előmelegített sütőbe tesszük,15-20 perc alatt készre sütjük. Azonnal tálaljuk. A meggyraguhoz a meggyet összeforraljuk 5 dkg cukorral, egy vaníliarúddal, 1 csillagánizzsal, 1 fahéjrúddal, reszelt citromhéjjal és 2,5 dl vörösborral.
MÁKOSGUBA TORTA
Hozzávalók 4 főre: 4 kifli, 4 dl tej, 5 dkg cukor, 12 dkg darált mák, 1 citrom reszelt héja, 3 tojás szétválasztva, 12 dkg porcukor, +linzertészta.
Elkészítés: a tejbe keverjük a cukrot, a mákot és a tojássárgájákat, valamint a reszelt citromhéjat. Beleforgatjuk a karikákra vágott kiflit és hagyjuk, hogy felszívja a tejet. Kivajazott hőálló tálba tesszük a gubát, elsimítjuk. A tojásfehérjét elkezdjük habbá verni, ha már majdnem kemény, kanalanként hozzáadagoljuk a porcukrot, míg nagyon kemény, vágható habot nem kapunk. Elsimítjuk a massza tetejére, majd 170 fokos sütőben sütjük 25 percig.
Receptek és fotók: Varga-Horváth Adrienn Mákvirág Gasztroklub/vhadrienn.hu
kisalfold.hu podcast
- Belvárosi Betyárok ezernyi élménye – Podcast vendégünk volt Váray László, a zenekar frontembere
- 40 év Győr város szolgálatában – Prédl Antal, a Győr-Szol Zrt. nyugdíjba vonuló vezérigazgatója volt podcastunk vendége
- Fogyatékossággal élők – Ebben a két napban minden az érzékenyítésről szól a győri Széchenyi-egyetemen – podcast
- Hallgassa meg! Könyv Győr legendás levéltárosairól
- Vonzó az IT-szektor a fiatalok körében – Kovács Eszter, a Logiscool Sopron vezetője volt podcastunk vendége