kisalfold.hu podcast

2023.06.03. 06:26

Színházat rejt a pince Sopronban - beszélgetés erről a csodálatos világról

A soproni Civitas Pinceszínház egy egészen különleges hely. Belépve középkori miliőbe csöppenünk, amelynek sajátos hangulata azonnal megérinti az embert. Ebbe a csodálatos világba kalauzolt el bennünket Ifj. Kövesi György, a Civitas Pinceszínház vezetője.

Varga Henrietta

Képalá: Ifj. Kövesi György a soproni Civitas Pinceszínház vezetője és Varga Henrietta újságíró.

Fotó: Rombai Peter \ RepeszTech

- Társulatunk 1979-ben költözött a Templom utcai játszóhelyre, azóta ad otthont az előadásoknak ez az épület és pince. Korábban, 1973-ban alakultunk, így idén már az ötvenedik évadunkat kezdtük – mondta Ifj. Kövesi György, a Civitas Pinceszínház vezetője. A megalakulással elsősorban az volt a célunk, hogy kitörjünk abból a kultúrából, amit a nagy kőszínházak játszanak. Mást, a versek a mozgásszínház világát szerettük volna eljuttatni az emberekhez – mesélte.

A pinceszínházi környezet teljesen eltérő, mint a hagyományos kőszínházban. Nincs színpad, nincs rivalda, a nézők rögtön az előadók mellett ülnek. A színészek megérinthetik, bevonhatják őket a játékba, az előadásba.

- Mókát, kacagást, mély gondolatokat közvetítünk – mondta ifj. Kövesi György. Az egyik legjobb visszaigazolása a munkánknak, hogy a gyerekek is rövid idő alatt belefeledkeznek az előadásba, nincs telefon a kezükben. Élvezik a darabot, hiszen bevonjuk őket, ami még személyesebbé teszi számukra – emelte ki a művész. Vannak más szempontból is interaktív előadásaink. Ilyenkor a nézők egy jelenetekből összeállított listát kapnak, amiből kiválaszthatják, hogy mit szeretnének látni aznap. Szavazhatnak és a legtöbb szavazatot kapott jelenetekből áll össze az aznapi műsor. A közönségnek nagyon tetszik, hogy van beleszólásuk abba, hogy mit láthatnak. Számunkra ez nehezebb, hiszen tiszta improvizáció, de ettől válik egyedivé, különlegessé a munkánk egy része. Igaz, hogy vannak olyan művek, amibe, ha improvizációt viszünk, nem jön ki a poén, elveszik, viszont a középkori darabokba nagyon sokat lehet improvizálni, az főleg arra is épül – folytatta.

A múlt század közepének világát tükröző színházat nem csak iskolások látogatják, minden korosztályból érkeznek nézők, ami talán a színes, mindenki számára kedvező műsorszámoknak is köszönhető.

- Mivel régi műveket játszunk, a darabokhoz és hozzánk is ez a világ illik a legjobban. A jelenlegi repertoár főleg kabaréból áll, Rejtő Jenő színpadi műveit, Nóti Károly, Lőrincz Miklós darabjait adjuk elő. A 30-as, 40-es, 50-es évek kabaréiból próbálunk olyanokat csemegézni, amiket még nem vagy nagyon kevesen mutattak be. E mellett játszunk középkori komédiát, de szatirikus dokumentumműsort is. A legrégebbi darabunkat, a Ladányi estet például 1983 óta játszuk. Büszkék vagyunk az elmúlt ötven évre, hálásak vagyunk a közönségünknek, hogy itt lehetünk – zárta a beszélgetést.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában