Minden soproni bor egy helyen

2023.06.08. 17:42

Közösségi vinotéka nyílt Sopronban - sok-sok fotó a Vinodomról

Ünnepélyes keretek közt adták át csütörtökön a Soproni borvidék új közösségi helyét, a Vinodomot, ahol az italkedvelők a borvidék minden borász nedűjét megtalálják. A közösségi vinotékát az egykori Kocka épületben alakították ki, amely a jövőben kulturális eseményeknek is otthont ad.

Papp Fanni

A jövőben Erős Réka, a Vinodom munkatársa segíti a vásárlókat a bokor kiválasztásában. Fotó: Máthé Daniella

  • A Vinodomban fontos szerepet kap az edukáció a termelők és a fogyasztók részéről egyaránt.

Az új közösségi vinotéka megnyitójával új fejezetet nyílt a Soproni Borvidék történetében, hiszen nem csupán a borászatok és a borok bemutatójának biztosít teret, de a közösség találkozóhelyeként is funkciónál. A létrehozását közel száz millió forintos kormányzati és soproni önkormányzati forrás támogatta. Az átadó ünnepségen köszöntő beszédet mondott Farkas Ciprián polgármester, Rókusfalvy Pál a nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos és Molnár Ákos, a Soproni Borvidék Hegyközségének elnöke.

Farkas Ciprián beszédében hangsúlyozta, az önkormányzat feladata a soproni bornak az ügyét szolgálni, hiszen a gazdaság és a kultúránk része. - Úgy véltük, hogy szükség van egy olyan közösségi térre, ahol minden helyi borásznak lehetősége van bemutatkozni. A városba látogatók pedig egy helyen ismerkedhetnek meg a borvidékünkkel - fűzte hozzá.

- A magyar bortörténelem nagy múltú és egyedülálló. Azt gondolom, hogy Sopron az egyik legizgalmasabb vidék, ami jelenleg a vörösborról ismert, de mint jól tudjuk egykoron fehérboros vidék volt. A bornak, ami sokkal több mint egy alkoholos italnál nemzeti szinten is fontos szerepe van. Azt vettük észre az elmúlt időszakban, hogy a fiatalok nehezebben találják meg az utat ebben az irányban, így különösen fontos a közösség építés, amit jól példáz a soproni Vinodom - részletezte Rókusfalvy Pál.

A Soproni Borvidék Hegyközségének elnöke kiemelte, kevesen tudják, hogy a soproni borvidékhez tartozik a Kőszeg és Vaskeresztes is, így természetesen megtalálhatóak azok a nedűik is a vinotékában. - Három évvel ezelőtt jött az ötlete a közösségi tér kialakításának. Közép-Európa leghosszabb terén kihasználatlanul tátongott az épület és a borászközösségben elkezdtünk gondolkodni, hogy a nyugati országokhoz hasonlóan mi is alapítsunk egy vinotékát, amelynek remek helyszíne lenne a Deák tér. Hosszú és fáradtságos munkán vagyunk túl, de úgy érzem, hogy megérte. A borkedvelőket pedig a jövőhéttől folyamatos nyitva tartassál várjuk - tudtuk meg Molnár Ákostól. Hozzátette, a Vinodom egyik funkciója az értékesítés, de fontos szerepet kap az edukáció a termelők és a fogyasztók részéről egyaránt, illetve helyet ad borkostolóknak is. Mindezek mellett a helyszín alkalmas arra is, hogy kulturális rendezvények színtere legyen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában