WonderWMN

2023.06.08. 19:47

Ismerjék meg a győri ötgyermekes édesanyát, aki az autizmussal élők mindennapjait segíti

A WonderWMN Győri díjátadó második helyezettje Kovács-Orosz Anna lett. Egy ötgyermekes édesanya, aki már évek óta azon dolgozik, hogy az autizmussal élők mindennapjait segítse.

Dániel Viktória

Felvételünkön Kovács-Orosz Anna a gyerekeivel.

Fotó: Rákóczy Ádám

Szeretetnyelv

– Egy másik hétköznapi csodanő Bozsaky Ágnes a győri Pöttöm Fejlesztő vezető gyógypedagógusa jelölt, aki velem együtt az autistabarát akadálymentesítés elkötelezettje – mondta el az elismerés kapcsán Kovács-Orosz Anna. – Ez a díj számomra arról is szólt, hogy a dicsérő szavak mint a nők egyik kedves szeretetnyelve nyilvánult meg a szervezők részéről azok felé, akik önkéntes munkával, lelkesedéssel tesznek a közösségeiért. Mind a 28 hölgy igazi Wonderwmn nap mint nap azon dolgozik, hogy több embernek legyen szebb és boldogabb élete. Hálás vagyok, hogy közöttük lehettem és ismerhettem meg őket közelebbről.

Sorstársharcos közösségben

Kovács-Orosz Anna autizmusban érintett édesanyaként úgy látta a hasonló helyzetű emberekkel tudja leginkább megérteni, segíteni egymást.

– Az autizmus ahogy én szoktam hívni ebben a sorstársharcos közösségben olyan ami összeköt, nem elválaszt. Az autizmus számunkra olyan, amit értünk, megértünk hiszen egy cipőben járunk. Papák, Mamák, Csemeték (Pamacs) Egyesület tagjaival nagyon sok autistabarát akadálymentesített eseményt sikerült megvalósítani: koncertek, kék séták, farsang, családi nap. A szülők felől érkező visszajelzések, a gyerekek öröme és egy ilyen díj is motivál abban, hogy a megkezdett munkát folytassuk, annak ellenére, hogy kevés forrással rendelkezünk.

Párbeszéd az oktatási intézményekkel

Nagyon sok tervünk van a jövőre nézve is. Jelenleg a sajátos nevelési igényű gyermekek szüleinek munkacsoportját szervezzük és próbálunk minél aktívabban az autistabarát akadálymentesített környezet kialakításán dolgozni az oktatási intézményekkel párbeszédet folytatva. Nagy álmunk egy a budapestihez hasonló Autista Mintaház győri megvalósítása, de ugyanígy hatalmas igény lenne autista nappali foglalkoztatóra, támogatott lakhatásra, támogatott munkahelyekre. Kifejezetten autizmussal élők számára létrehozott lakóotthonra. A megvalósításhoz ezúton is keressük a támogatókat, akik önkéntesként vagy adomány formájában segítenének.

Hálát adni

Öt gyermek mellett nem sok idő jut a pihenésre. – Szeretek a természetben fotózni, rácsodálkozni a teremtett világ szépségeire. Amiből töltekezek, az főként a keresztény zenék hallgatása, előfordul, hogy jómagam is néha gitárt ragadok és dicsőítek, hálát adok, énekelek.

Kovács-Orosz Anna és az egyesület nemrég tartotta meg a Kisherceg projektünket ősbemutatóját a Győrújbaráti Önkormányzatnak köszönhetően. A vetítéssel kísért hangjáték a Kisherceg regényének adaptációja, melyben autista gyermekek és családjaik szerepelnek és az az autizmussal élőkkel való szolidaritásvállalásra hívják fel a figyelmet. A PAMACS Egyesület szeretné még sok helyen bemutatni az előadást, amire várjuk is az érdeklődő jelentkezőket.


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában