Indulnak a próbák

2023.06.07. 20:18

A Carment viszik színpadra idén nyáron a Szentmargitbányai Kőfejtőben - fotók

Bizet Carmenjét mutatják be idén nyáron a Szentmargitbányai Kőfejtő színpadán. Elkészültek a díszletek, megérkezett az operafesztivál nemzetközi stábja és megkezdődtek a próbák. A háttérmunkások között sok a magyar, a statiszták 70 százaléka Sopronból és környékéről csatlakozott a produkcióhoz.

kisalfold.hu

Arnaud Bernard (rendező), Francesca di Sauro (Carmen), Daniel Serafin (intendáns), Valerio Galli zenei vezető.

A francia Arnaud Bernard rendezésében az operairodalom egyik legismertebb művét, a Carment tűzik idén műsorra a Szentmargitbányai Kőfejtőben. Arnaud Bernard és nemzetközi stábja a hét elején ismertette rendezői koncepcióját a szereplőkkel és a sajtó képviselőivel. Arnaud Bernard számára a női főszereplőnél a már megszokott „csábító nő” mellett az „öntudatos nő”-nek is nagyon fontos szerepe van, hiszen a 19. század végén egy szabad, emancipált nő viselkedését botrányosnak tartották. Ez egy politikával átszőtt Carmen előadás lesz - mondta.

A rendező oldalán a színpadképért felelős Alessandro Camera és a jelmeztervező Carla Ricotti egy egészen egyedi Carmen-világot hoznak létre. A főszereplő egyrészt nagyon csábító, ugyanakkor harcias munkásnő, amit a jelmezek is visszatükröznek. A színpadkép nem egyszerűen csak dekoráció, hanem egy sajátos világ ábrázolása. A cselekmény két szálon fut: egyszer az ötvenes évek Hollywoodi filmstúdióiban, egyszer pedig az 1936-os spanyol polgárháborúban.  

 

Valerio Galli karmester először fogja ezen a helyszínen a PIEDRA Fesztiválzenekart vezényelni. Irányításával olyan, a nemzetközi élvonalba tartozó énekesekből álló együttes szólaltatja majd meg Bizet muzsikáját, mint Joyce El-Khoury, Matthew White és Vittorio Prato.

Daniel Serafin, az operafesztivál intendánsa is örömét fejezte ki a próbák megkezdése kapcsán és nagy várakozással tekint Joyce El-Khoury, világszerte foglalkoztatott libanoni-kanadai szoprán debütálása elé Carmen szerepében. A darabválasztással kapcsolatban Ottrubay István, az Esterházy Magánalapítvány igazgatótanácsának elnöke elmondta, az operairodalom tíz-tizenkét legnépszerűbb darabja közül választanak minden évben. A művek tehát ismétlődnek, de a produkció mindig új, hiszen más-más neves nemzetközi rendezői stáb viszi színpadra a darabot. Hozzátette húsz országból érkezik a stáb. Az idei előadásnak is több magyar közreműködője van, köztük Galácsi Attila színpadmester, a mintegy százfős statisztériának pedig a hetven százaléka a határ magyar oldaláról, főként Sopronból csatlakozott a produkcióhoz.

Daniel Serafin (intendáns),  Francesca di Sauro (Carmen) és Ottrubay István, az Esterházy Magánalapítvány igazgatótanácsának elnöke

A premier július 12-én lesz, azt követően július és augusztus hónapban 23 alkalommal tekinthetik meg az operabarátok a darabot. Az előadások júliusban 20.30, augusztusban 20 órakor kezdődnek és a szünettel együtt 2 óra 45 perc hosszúak. Beengedés 18.30-tól.  További információkat a www.operimsteinbruch.at találnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában