Zöld föld felett, kék ég alatt

2023.05.13. 19:07

Zöld közösségi majálist rendeztek Sopronban - galéria

A „Zöld föld felett, kék ég alatt” tematikához és a Petőfi 200 Emlékévhez kapcsolódóan rendezték meg a soproni zöld közösség első majálisát, május 13-án, szombaton a Lenck-villában és kertjében.

Varga Henrietta

Zöld szemmel, környezetbarát módon. Ez a szemléletet népszerűsítették a soproni Lenck-villában. Fotók: Szalay Károly

A rendezvénysorozat a közösségi értékekre és a közösség megtartó erejére hívta fel a figyelmet. - A múzeumoknak már nem csak az a funkciójuk, hogy kiállításokat, előadásokat tartsanak, hanem az is, hogy formálják az emberek szemléletét. Ennek egyik legfontosabb eleme, hogy a környezetünkre odafigyeljünk, jobban bánjunk vele, szeressük. Ebben a rendezvényben jelen van mindkettő - mondta el Dr. Tóth Imre, múzeumigazgató.

Az érdeklődők kertészeti előadásokkal, gyermekprogramokkal, palántabörzével, helyi zöld vállalkozásokkal, ruha,- és könyvcserével is találkozhattak, de megismerhették, hogy milyen hétköznapi megoldásokat vezethetnek be a fenntarthatóság, a környezettudatosság jegyében. A múzeum munkatársai a Zöld Kezek Egyesület szakmai támogatásával megterveztek egy közösségi fűszerkertet is, melynek területét a már meglévő rovarhotel mellett jelölték ki.

- Nagyon régóta kérdezik az egyesületet, hogy mikor hozunk létre közösségi kertet - kezdte Almási-Tomka Orsolya a Zöld Kezek Egyesület társelnöke. Mivel egy ilyen kertnek a fenntartása, menedzselése összetett feladat, az egyesület önállóan nem tudta vállalni, de a múzeum munkatársai felajánlották, hogy a Lenck-villa kertjében megalkothatjuk. Így jött létre és indul útjára most a fűszerkert, ahol mindenféle fűszernövény megtalálható, például a zsálya és koriander is. Itt mindenki kedvére válogathat, aki szeretne idejöhet, csipegethet belőle - tette hozzá.

A múzeum munkatársai terveznek látványkertészkedés is, ahol családok, osztályok, gyermekcsoportok fedezhetik fel a kertészkedés örömét.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában