Különlegességek az Ökoiskola címért

2023.05.17. 07:53

Maguknak termesztik a zöldségeket a tízóraiba a kajárpéci iskolások

A Háry László Általános Iskola kajárpéci tagiskolája különleges módszerrel neveli a gyermekeket a környezetvédelemre. A diákok gyűjtik a használt étolajat, időjárás-állomást tanulmányoznak, kertészkednek.

Ollári Gergely

A környezetórán tanultakat a magaságyásokban növekvő növények, és az időjárás-állomás megfigyelésével a gyakorlatban is megismerhetik a gyerekek. A képen a diákok Lovász Éva tagintézmény-vezetővel.

Fotó: Rákóczy Ádám

A kajárpéci iskolába negyvenheten járnak, nemcsak a községből, de a közeli falvakból is.  Sokat beszélnek a gyerekeknek a környezetvédelemről. Az intézmény vezetője, Lovász Éva lapunknak hangsúlyozta: szeretnék a közeljövőben kiérdemelni az Ökoiskola címet, ezért számtalan különleges dolgot csinálnak. 

Az udvarra dr. Halbritter András egyetemi docens segítségével nemrég időjárás-állomást telepítettek. Így megfigyelhetik a gyerekek a lehullott csapadék mennyiségét, a szél irányát és erősségét is a hőmérséklet mellett. 

– A hat magaságyás közelében épült ki az állomás. Néhány gyereknek otthon is van hasonló szerkezete, így nem csak az iskola keretein belül hasznosíthatják a környezetórán tanultakat – fogalmazott lapunknak Eckstein Csilla, az intézmény tanára és az Ökoiskola projekt vezetője, ötletgazdája. 

Az ágyások a szülők segítségével készültek el nemrég. Volt, aki deszkákat ajánlott fel, más a termőföldért volt felelős, amelyet természetesen a gyermekek lapátoltak az ágyásokba. Ezeket külön-külön évfolyamok gondozzák. Kettőbe nemrég fűszer- és gyógynövények kerültek. Nem hiányozhat a menta, a citromfű, amelyek leveleiből később finom és ízletes limonádét készíthetnek majd a tanulók a nyári táborban. Négy ágyásba veteményeket ültettek el. Terem fejes saláta, retek, új- és metélőhagyma is. A zöldségek hamarosan a tízóraiba és az uzsonnába is bekerülnek, a gyermekek szendvicskrémeket és salátákat készíthetnek. 

A gyerekek örömmel kertészkednek az udvaron. A magaságyások a szülők segítségével készültek el. 
Fotó: Rákóczy Ádám

– Mi, tanárok is felelősek vagyunk azért, hogy a gyermekek tudatosan kertészkedjenek, hogy meglássák a környezet értékeit és óvják a természetet. Megtanulják az önellátást, és ne csak környezetórán halljanak a zöldségekről, hanem meg is termeljék azokat – tette hozzá Eckstein Csilla. 

Az udvar számtalan lehetőséget tartogat még, a tanárok az elsősökkel nemrég meggy- és fügefákat ültettek és folyton termő málnát is telepítettek az iskolakerítés mellé. Az intézmény fennállásának 350. évfordulójára készül, a jeles alkalomra ugyanennyi tulipánt szeretnének elültetni a bejárat elé. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában