A természet védelméért

2023.05.02. 13:01

Környezettudatos programok a fenntarthatósági témahéten a soproni Deák Téri Általános Iskolában

A fenntarthatósági témahét célja, hogy a természetvédelem fontosságát iskolai keretek között is terjesszék. Ehhez a programsorozathoz csatlakozott a múlt héten a soproni Deák Téri Általános Iskola, ahol színes, interaktív előadások várták a tanulókat.

Varga Henrietta

A témahét előadásán a Deák Téri Általános Iskola 7. a osztályos tanulói is részt vettek.

Fotó: Szalay Károly

– A következő generáción múlik minden, nekik kell megtanulni, az ő tudatukat kell fejleszteni ahhoz, hogy a környezettudatosság beépüljön a mindennapjaikba, és ne felnőttként kelljen új szokásokat felvenniük – mondta el Kiss Csilla, a soproni Deák Téri Általános Iskola biológiatanára. 

A Fertő–Hanság Nemzeti Park­kal jó kapcsolatot ápolnak, így jött az ötlet, hogy a Föld napja után közös témahéttel készüljenek az iskolába járó gyerekeknek. A felső tagozatosoknak szóló kétnapos programsorozat keretében az ötödik és hatodik osztályosok a Liba Labor nevű interaktív eseményen vettek részt, ahol különböző állomásokon ismerkedtek meg a környezettudatos hulladékkezelés problémáival és a fenntarthatóság kérdéseivel. Választ kaptak arra, hogy az eszközöket és használati tárgyakat, amik szinte azonnal szemétté válnak (például műanyag zacskó), hogyan lehet környezetbarátabb termékekre cserélni. 

A hetedik és nyolcadik osztályosok az előadások mellett a saját ökológiai lábnyomukat is kiszámolhatták, ezzel is rádöbbentve őket arra, hogy mi az, amin változtatniuk kell, mivel lehetnek környezettudatosabbak. 
– A gyerekek szeretik ezeket a programokat, lelkesen vesznek részt rajtuk, a fenntarthatóság mint téma, megmozgatja őket. Annak érdekében, hogy folyamatos kapcsolatuk legyen a természettel, a témahéten kívül a botanikus kertben madárgyűrűzésen, odúellenőrzésen vehetnek részt – zárta a beszélgetést Kiss Csilla. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában