A hét embere

2023.05.14. 18:16

A rábaközi polgárőrök „Mamija” szerint az igazi díj, amikor azok dicsérnek, akikért dolgozunk

Csányi Gáborné a rábaközi polgárőrök „Mamija”. Így szólítják a bajtársak a Csorna–Kapuvár járási egyesületek titkárát, és ő tényleg mint tyúkanyó veszi őket szárnyai alá. Nemcsak hivatalos polgárőrügyeiket intézi, de szívesen segít nekik egyéb ügyes-bajos dolgaikban is.

Cs. Kovács Attila

Csányi Gáborné és családja életét a polgárőrség „felforgatta”, de egyáltalán nem bánják, hogy így történt. Fotó: Cs. K. A.

A napokban Csányi Gáborné két unokájáról írtunk, akik festményeiket ajánlották fel árverésre egy beteg barátjuk gyógyításáért. Doroti és Gábor is polgárőrök, ahogy a családban mindenki az. Csányi Gáborné a közösségért végzett munkájával lett a hét embere a Kisalföldben. 

– Elkeltek a gyerekek alkotásai?

– Igen, mindre van már jelentkező, sőt! Többen jelezték, ha készülnek újabb képek, szeretnék a megvásárlásukkal támogatni a pázmándfalui kis Vica gyógykezelését. Igyekszünk a magunk módján segíteni ennek az ártatlan, csodálatos kislánynak, aki komoly betegséggel küzd.

– Gondolom, büszke az unokákra.

– Nagyon! Arra vagyok igazán az, hogy teljesen maguktól ajánlották fel a segítséget, azaz érzékenyek mások problémáira. Ebben nyilván a családi háttér is szerepet játszik, hiszen kicsi koruktól azt látják, hogy a szüleik, a nagyszüleik odafigyelnek másokra, és hogy ez milyen fontos dolog. Része az életünknek. A gyerekek ott vannak közöttünk, hallják, ha erről beszélünk, talán nem is meglepő, hogy ők is egyből segíteni akarnak. Egyébként ajánlottak fel korábban is játékokat, gyűjtöttek plüssöket vagy macikat például a kórháznak. Igen, nagyon büszkék vagyunk rájuk.

– És az sem véletlen, hogy éppen a polgárőrségen belül indult az árverés, hiszen a Csányi család életének, szabadidejének jó részét a polgárőrség határozza meg. Mikor kezdődött a kapcsolat a mozgalommal?

– 2003-ban a kónyi polgármester kereste meg a férjemet, hogy segítsen megszervezni a faluban az egyesületet. Természetesen elvállalta, és ha ő igent mondott, én sem tehettem mást. Gábor az elnöke, én a titkára lettem a csoportnak. Nagyon jó csapatot sikerült magunk köré gyűjteni.

– A jó csapathoz nyilván kellett, hogy olyanok hívják a helyieket, akikben megbíznak és akikre hallgatnak.

– A férjem kónyi születésű, mindenki ismerte. Én 1984-ben kerültem a faluba, és úgy érzem, sikerült elfogadtatnom magam a falubeliekkel.

– A munka tehát elkezdődött 2003-ban, és azóta is tart. És az egész család polgárőr lett, a kicsiktől a nagyokig.

– Zoltán fiunk és Lívi lányunk már az elején beállhatott, kisebbik lányunk, Bea pedig ifjúsági polgárőr lett. Később aztán, aki csak kapcsolatba került velünk, mind belépett az egyesületbe. Bea lányom a férjét is ennek köszönheti, egy rendőr-­polgárőr közös szolgálaton találkoztak először.

Csányi Gáborné és családja életét a polgárőrség „felforgatta”, de egyáltalán nem bánják, hogy így történt. Fotó: Cs. K. A.

– Több helyen is elmondták, leírták már, hogy a rábaközi polgárőrök nagy családként működnek.

– Ez igaz. A férjemet időközben a Csornai és a Kapuvári járás koordinátori feladataival bízták meg, míg engem a titkárival. Huszonhárom egyesület több mint hatszáz polgárőre tartozik hozzánk. Nem egyszerű feladat összetartani őket, de igyekszünk.

– Nemcsak hivatalos ügyekben találkoznak, hiszen nagyon sok szabadidős programot is szer­veznek.

– Családi napokat tartunk, közösen kirándulunk, bálokat rendezünk. Télen már hagyományosak a disznóölések a két járásban, és meghívnak bennünket a falunapokra is. Nagyon jó a közösség, számíthatunk egymásra, amire példa most, hogy az unokáink képeit sorra vásárolták meg a polgárőrök. Ezek a programok mind-mind elismerést jelentenek számunkra.

– Az sem véletlen talán, hogy a nagy családban „Maminak” szólítják a polgárőrök, mert, noha többszörös nagymama, a mamikortól még messze van.

– Nem sértő ez egyáltalán, inkább jólesik nekem, hiszen a szeretet jele.

– Mi az, ami még feldobja és ösztönzi a polgárőrmunkában?

– Hogy a falubeliek számítanak ránk, és megnyugszanak, ha látnak bennünket.

– Hivatalosan is elismerték a munkáját.

– Kaptam már Kiváló Polgárőr kitüntetést, és kétszer is elnyertem a Polgárőr Érdemkereszt arany fokozatát. Az is nagy öröm volt, hogy Kónyban az egyesületünk Kóny Községért Díjban részesült. Természetesen ezek az elismerések is jólesnek, és nyilván fontosak, de az igazi díj mégiscsak az, amikor közvetlen beszélgetések során azok dicsérnek meg, akikkel együtt vagy akikért dolgozunk.

Névjegy

Csányi Gáborné Kónyban él családjával. Három gyermeke és három unokája van. 2003 óta a Kónyi Polgárőr Egyesület titkára. A vármegyei polgárőr­szövetség megbízta a Csorna–­Kapuvár járási egyesületek titkári fel­adataival is.

Az elmúlt két évtizedben megkapta a Kiváló Polgárőr elismerést, és kétszer ítélték oda számára a Polgárőr Érdemkereszt arany fokozatát. A kónyi egyesület Kóny Községért Díjban részesült, és volt már az év polgárőr-egyesülete is. Kónynak elnyerték a Polgárőr Falu díjat is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában