A legidősebb a városban

2023.05.31. 16:32

125 évet ünnepelt a Koppánymonostori Általános Iskola Komáromban

Komárom legidősebb oktatási intézménye, a Koppánymonostori Általános Iskola ünnepelte 125 éves fennállását a napokban. A jubileum alkalmából vers- és rajzíró pályázatot hirdettek, külön köszöntötték a vas- és aranydiplomásokat, míg a tanulók műsorral készültek.

Szinak Evelyn

Czitáné Bibók Melinda igazgatónő múltidézésében kiemelte az iskola 125 évének legfontosabb momentumait. Fotó: Tóth Anikó

Az ünnepségen az iskola igazgatónője, Czitáné Bibók Melinda ismertette az intézmény történetét. Megtudtuk, hogy az iskolát 1884-ben említik először, amikor a településrészt még Pusztamonostornak hívták és mindössze 300–400 lakója volt. Közadakozásból alakítottak ki egy tantermet és tanítói lakást, a tanítás főleg a téli hónapokban zajlott, amikor nem volt munka a földeken. Sokszor megesett, hogy állandó tanító híján maradtak a gyerekek, mígnem az állam kézbe vette a dolgot, így indult meg a rendszeres tanítás 1897. október 11-én. A növekedés folyamatos volt, az ötvenes években már öt tanteremmel rendelkeztek és felvették Dózsa György nevét, hiszen a helyi szövetkezet is ezt a nevet kapta. Jelenleg több mint 200 diák koptatja a padot az intézményben. 
„Szükség van a folyamatos építkezésre, az átalakításra, hogy az iskola fennmaradjon. Ez vonatkozik nemcsak a tárgyi, de a szellemi javakra is” – fogalmazott az igazgatónő. 
A Koppánymonostori Általános Iskola fenntartója 2013 óta a Tatabányai Tankerületi Központ, melynek vezetője, Vereckei Judit a jubileum kapcsán elmondta: az általános iskolai évek azért kiemelkedően fontosak egy gyermek életében, mert itt kapja meg azokat az alapokat, azt a tudást és értéket, melyek az életben nélkülözhetetlenek. Ebben elengedhetetlen szerepük van a pedagógusoknak, a helyi iskola tantestülete pedig valóban második otthonának tekinti az iskolát. 
Czita János alpolgármester beszédében köszönetet mondott a tanároknak az alázatos és áldozatos munkájukért, illetve a szülőknek, amiért a Koppánymonostori Általános Iskolát választották gyermekeik alma materének. 
„Ez a 125 év jelzésértékkel bír. Megmutatja, hogy mi az igazán fontos az életben, ami nem más, mint a gyerekek, akik a jövőt jelentik. Nem mindegy, hogyan indítjuk el őket az életben” – emelte ki Czita János. Hozzátette: egyre fiatalodik a városrész, folyamatosan költöznek ide a családok, így az iskola jövője biztosított. 
A jubileum alkalmából az intézmény köszöntötte egykori pedagógusait, a vas- és aranydiplomásokat, Litka Józsefné Nagy Annát, Fülöp Jenőné Csaplovics Rozáliát, valamint Mészáros Imrénét. 
Az ünnep kiváló alkalom volt arra, hogy az iskola rajz- és versíró pályázatot hirdessen – előbbin csak az iskola diákjai indulhattak, utóbbin azonban a környékbeli iskolák tanulói is tollat ragadhattak. 
 

Czitáné Bibók Melinda igazgatónő múltidézésében kiemelte az iskola 125 évének legfontosabb momentumait. Fotó: Tóth Anikó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában