Helyi életstílus

2023.04.06. 13:12

Ünnepre készülnek a falvak Sopron térségében is

A húsvét közeledtével több település ünnepi díszbe öltözött. A kedves dekorációk nemcsak a helyieknek csempésznek vidámságot a mindennapjaikba, hanem az átutazók arcára is mosolyt csalnak.

Papp Fanni

Évről évre egyre több dísz ékesíti a kópházi tojásfát. Fotó: Máthé Daniella

A legtöbb településre ellátogatott már a húsvéti nyuszi, legalábbis kedves, vidám és néhol vicces köztéri dekoráció formájában. A kompozíciók főszerepében természetesen a az ünnep motívumai állnak. A kezdeményezésnek a hangulat megteremtése mellett közösségkovácsoló célja is van, Kópházán például a gyermekeket játékra és alkotásra invitálják. 

– A Fő téren állítottuk fel a tojásfánkat nyuszikkal körülvéve. Egyrészt ünnepi hangulatot szerettünk volna teremteni a díszítéssel és a közösséget összefogni, hiszen ez a küldetése az egyesületünknek. Igyekszünk összekovácsolni azokat a kópháziakat, akik itt születtek vagy a faluba költöztek – vágott bele Nyul István, a Kópházáért Za Koljnof Egyesület elnöke. Hozzátette, három éve állítják fel a tojásfát, ami a gyermekeket szólítja meg. – Minden évben teszünk a dekorációhoz fából készült nyulakat, amiket a gyerekek hazavihetnek és kifesthetnek. Ezeket visszavárjuk, hogy a település díszei legyenek, az alkotóknak pedig nyereményjátékkal kedveskedünk. A dekorációnkat idén tojásokkal is bővítettük. Összesen 130 tojást és 40 nyuszit tettünk ki, amik gyorsan el is fogytak – részletezte az egyesület elnöke, aki elmondta: évről évre egyre több dísz ékesíti majd a kópházi tojásfát. 

A legtöbb Sopron környéki településen találkozhatunk már tojásfákkal, a hagyomány viszonylag új hazánkban. Legelőször Németországban vált elterjedtté. Egyes helyeken a kertekben álló fákra helyezik fel a mintás tojásokat, de van olyan verziója is, ahol vázába tesznek ágakat és azokat díszítik fel. 

Kópházán a dekorációkat a helyi gyermekek készítik el. Ágfalván is minden nagyobb ünnepre készítenek dekorációkat. A Fertőrákosra érkezőket köszönti a szalmanyúl.

– Ágfalva közterületei minden nagyobb ünnepnél díszbe borulnak. Ezzel szeretnénk az embereknek örömet szerezni a mindennapokban. Idén két nagyobb kompozíciót helyeztünk el a település elején és közepén, amelyek tojásfestő és jótékonykodó nyuszikat ábrázolnak, de vannak kisebb dekorációk a település más pontjain is. Igyekszünk minden lakónak kedveskedni vidám vagy vicces jelenetekkel – mondta el Zselinszkiné Kondor Nikolett, az ágfalvi képviselő-testület tagja és a dekorációk ötletgazdája. 
 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában