Követnék a jó példát

2023.04.20. 08:16

Ragadós a növénycsere Győrladaméron

Az önkormányzat három éve ad lehetőséget a lakosságnak Győrladaméron, hogy növényeket, bokrokat, virágokat csereberéljenek. Ami valakinek hasztalan vagy elszaporodott, másoknak kincs lehet. A lakók a falu három pontján helyezhetik el portékáikat és vihetnek onnan haza is, teljesen ingyen.

Ollári Gergely

A falu apraja-nagyja örömmel vesz részt a programban, rengeteg bokor, virág és növény cserél gazdát a településen. A képen Pappné Kett Adrienn, Erdei Csabáné, Molnár Andrea, elöl pedig Kovács Katalin és Balogh Zoltán Mór. Fotó: Rákóczy Ádám

Az önkormányzat 2020 óta rendezi meg cserebere programját, és felhívták a helyiek figyelmét arra, hogy tavasszal a kertészkedés során feleslegessé vált növényeiket ne dobják ki, hanem a cserehelyeken helyezzék el. Ha találnak kedvükre valót a kosárban, akkor pedig nyugodtan vigyék el saját otthonukba. A község polgármestere, Pappné Kett Adrienn szerint mindenki örül annak, ha egy kap egy növényt otthonába, ráadásul úgy, hogy fizetnie sem kell érte.

Növénycsere

– Már hagyomány nálunk ez a program, sokan várják, többen foglalkoznak kertészkedéssel. A nyílt gyűjtőhelyeken, az iskola, az óvoda és a hivatal előtt folyamatosan gyűlnek már a növények, virágok, bokrok. A program lényege, hogy ami másnak hasztalan vagy elszaporodott, az másoknak igazi kincs lehet – fogalmazott lapunknak a polgármester. 

Az elöljáró hozzátette: a kezdeményezésről már több civil szervezet is érdeklődött, nagy öröm lenne, ha ez a program az egész Szigetközben állandó esemény lenne. Azt nehéz megtippelni, hogy évente mennyien vesznek részt a csereberében, de általában megmozgatja a település lakóit. 

Vannak, akik több növényt, bokrot visznek a gyűjtőhelyre, de akad olyan is, aki csak elhoz onnan. A portéka folyamatosan változik. A cél, hogy minél többen kertészkedjenek. Divatos a magaságyás, és a gyermekek is örömmel vesznek kézbe kis vödröt és kapát. Az önkormányzat nemrég lepte meg a falu legfiatalabb lakóit, vetőmagokat kaptak ajándékba, amiket aztán otthon el is ültethettek. 

Fűszernövények

– Fontos, hogy a gyermekek figyelmét is felkeltsük, és persze a falukép is szebb lesz, ha minél több bokor, virág színesíti az udvarokat. A kertek nem golfpályák, sokan tudunk tenni azért, hogy szebb legyen a település. Amíg gazdára nem találnak a növények, a gyűjtőhelyeken öntözzük őket – tette hozzá Pappné Kett Adrienn. 

A helyiek bíznak benne, hogy idén a fűszernövények kapnak nagy számban helyet a kosarakban, és minél többen részt vesznek az ingyenes programban. 
Kovács Katalin régóta él a településen, minden évben várja már a „Kertészkedj okosan!” eseményt. Igazi különlegességre is bukkant már a válogatások során és persze maga is gazdagítja a választékot. 

– Sokkal boldogabb az ember, ha szép környezet veszi körül. Az elmúlt húsz évben sok mindent ültettünk mi is. Mindig akad olyan, amire már nincs szükségünk. Általában örökzöldet, futónövényeket teszek ki a gyűjtőhelyekre, amelyek könnyen kezelhetőek, gyorsan bokrosodnak – fogalmazott Kovács Katalin, aki egyik évben különleges kövirózsára bukkant. Szívesen vitte haza az új sziklakertjébe. – Sokat kertészkedünk otthon, és reméljük, mind többen kapnak kedvet hozzá a faluban. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában