Triangulum Galéria

2023.04.26. 18:32

Petőfi máskép(p) - A Győri Egyházmegyében tanuló diákok alkotásaiból nyílt kiállítás Győrben - sok-sok fotó

A Győri Egyházmegye és a Prohászka Ottokár Orsolyita Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda Petőfi Sándor költő születésének 200. évfordulóján a költő életműve előtt tisztelegve képzőművészeti pályázatot hirdetett a Győri Egyházmegye katolikus iskoláiban tanuló diákok részére.

Barki Andrea

Pillanatkép a megnyitóról. Fotók: Csapó Balázs

A pályázat legszebb alkotásaiból nyílt kiállítás szerdán Győrben a Triangulum Galériában (Gutenberg tér 2.). A tárlatot dr. Cseh Sándor, a Szent László Látogatóközpont igazgatója nyitotta meg, köszöntőt mondott Pezenhofferné Molnár Edina, a Prohászka Ottokár Orsolyita Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda igazgatója.

Az alkotni vágyó felsős diákok versillusztrációt készítettek Petőfi Sándor Füstbement terv vagy Az Alföld című költeményéhez, a gimnazisták pedig képzőművészeti alkotást Petőfi máskép(p) címmel.

Petőfi Sándor arcvonásait a róla készült dagerrotípia, metszetek és festmények alapján jól ismerjük. A pályázóknak a költő arcképét kellett elkészíteniük másképpen. Ábrázolhatták az impresszionisták, vagy a kubisták stílusában, felépíthették tárgykollázsként, térbeli síkokra bontva, vagy épp egy 21. századi Instagram-profilként megjelenítve.

A beérkezett félszáz alkotás közül szakértő Milu Milanovich Ildikó képzőművész, a Győri Tánc- és Képzőművészeti Általános Iskola, Szakgimnázium és Kollégium tanára és Dr. Pápai Emese művészettörténész a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum főmuzeológusa választotta ki a díjazott alkotásokat.

A kiállítás a Győri Egyházmegye, a Szent László Látogatóközpont és a Prohászka Ottokár Orsolyita Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda szervezésében valósult meg. A kiállítás ingyenesen megtekinthető április 26. és május 21. között, naponta 10-től 18 óráig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában