Legszebb erdő

2023.04.30. 08:22

Hanságtól a kisalföldi homokvidékig várnak mindenkit a vizek erdői a Kisalföldi Erdőgazdaság területén - Szavazás

A Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. 34 900 hektár erdőt kezel az ország észak-nyugati területén, gazdálkodik a Duna szigetközi szakaszán, a Kisalföld folyókkal átszőtt vidékén, a hansági erdőkben, valamint a világörökség részét képező pannonhalmi tájon, ahol jól képzett szakembergárdája a biztos záloga a jövő kihívásainak - ismertette az Agrárminisztérium .

kisalfold.hu

Kifejtették: a természeti adottságok itteni meghatározó eleme a víz, ami néhol áll, és van belőle (Hanság), néhol nagy mennyiségben ömlik, jelentős nagyságú területeket hálózva be (Szigetköz), néhol kisebb patakokban csörgedez, illetve a talajban szivárog (Rábaköz), míg másutt nagyrészt (kisalföldi homokvidék) vagy csaknem teljesen (Sokoró) hiányzik.

A víz körülöleli, alakítja és megtartja azt a lenyűgöző élővilágot, amelyet a Szigetköz magáénak tudhat. A számtalan, bővizű Duna-ág nagy területeket hálóz be, eszményi vízellátást biztosítva több ezer hektáros területen. A kialakult szigetek elég magasak ahhoz, hogy rajtuk tartósan és biztosan megmaradhasson az erdő. Mintegy 6,5 ezer hektár erdőt kezel az állami erdőgazdaság e kedvező feltételek között.

Szavazzon a legszebb erdőre!

A Kisalföld bővelkedik látnivalókban, ezek közöl az egyik legfontosabb a Világörökség részét is képező Pannonhalmi Bencés Főapátság. Ha valaki lenyűgöző kilátásra vágyik, akkor a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. erdészettörténeti tanösvényén folytatva útját, keresse fel az 1991-92-ben épült, majd 2012-ben teljesen felújított Boldog Mór kilátót, valamint közvetlen szomszédságában a felülről nézve - keresztény vallási szimbólumként - halat formázó Lombkorona-tanösvényt - tanácsolta az Agrárminisztérium. Mindkettőről pazar látvány nyílik a Sokorói-dombvidékre, valamint a völgyekben húzódó településekre - fogalmazott a tárca.

Hangsúlyozták: Győr és Pannonhalma közt található Nyúl település, ahonnan egy sétával könnyen elérhető a Lila-hegyi kilátó. Az Agrárminisztérium arra is felhívta a figyelmet, hogy a 2018-ban átadott torony páratlan kilátást nyújt a méltatlanul ismeretlen Sokoróra, sőt, tiszta időben a Gerecsétől egészen az Alpokaljáig pásztázhatjuk a tájat, benne a pannonhalmi apátsággal.

A szépen rendezett környék ideális megállója a környéken tett gyalog- és kerékpártúráknak, rövid családi kirándulásnak pedig remek célpont.

Kapuvártól nem messze, Osli és Acsalag térségében olyan erdőket találunk, melyek látványukban egyedülállónak mondhatók. A Hanság egykor kiterjedt lápvidékének emlékét őrzik ezek az erdők. A területet az '50-es, '60-as években vízelvezető csatornarendszer kiépítésével lecsapolták. A mélyebben fekvő részeken azonban máig találkozhatunk az eredeti vegetáció elemeivel. Az égeres erdők, melyek a magas vízállás ellenére is jó érezték magukat, gyökereikkel nem tudták követni a talaj süllyedését, így a gyökérzetük napjainkban részben kilátszik a föld alól. Ennek köszönhető a jellegzetes látvány, amiért érdemes ellátogatni erre az egyébként fokozottan védett területre. Az Esterházy Madárvártától néhány perces sétával elérhető az úgynevezett Csíkos-éger, melyen átvezet a Hany Istók tanösvény is.

A közleményben felhívják a figyelmet, hogy jelenleg is lehet szavazni a Találjuk meg együtt Magyarország legszebb erdejét! versenyben. A tárca arra kér mindenkit, hogy szavazzon az Agrárminisztérium Facebook-oldalán a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. legszebb területére. A szavazók között hetente nyereményeket sorsolnak ki. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában