59 bor versenyzett

2023.04.23. 07:03

Egy otelló lett a X. Bágyogszováti Borverseny legjobbja - Képek

Tizedik alkalommal rendezte meg borversenyét a Bágyogszovátért Egyesület a Queen vendéglőben szombaton, melyre két kategóriában tizenöt településről 35 termelő összesen 59 borral nevezett.

Vámos Annamária

Fotó: Kustor Réka

A járásban termett szőlőből készült borok kategóriájának győztese Karmazsin József otelloja, a járáson kívül termett szőlőből készült borok kategóriájának nyertese Horváth Nándor olaszrizlingje lett. A X. Bágyogszováti Borverseny legjobbja Varga Sándor otelloja lett, ezzel elnyerve a fődíjat, a vándorserleget.

Nagyné Molnár Ildikó polgármester örömét fejezte ki a borverseny kapcsán köszöntőjében, majd a beérkezett mintákat dr. Németh Ferenc, a bírálóbizottság elnöke, a keszthelyi Da Bibere Zalai Borlovagrend tagja méltatta.

– A fehérborok esetében az előző évekhez képest minőségi javulás figyelhető meg, szépek és tiszták voltak zömében. A vörösek többségénél szintén fejlődést tapasztaltunk. Minden alkalommal, amikor csak tehetik, menjenek a szomszéd pincéjébe is kóstolni, és beszéljék meg, mitől lehet jobb és szebb egy-egy nedű. A tanácskozás a jövő útja – emelte ki dr. Németh Ferenc, aki szerint érezhető évről évre a fejlődés, illetve az a befektetett munka, ami által egyre jobb borok kerülnek az asztalra.

A járásban termett szőlőből készült borok kategóriájának győztese Karmazsin József otellója, a járáson kívül termett szőlőből készült borok kategóriájának nyertese pedig Horváth Nándor olaszrizlingje lett. A X. Bágyogszováti Borverseny legjobbjának Varga Sándor otellóját hirdették ki, ezzel elnyerve a fődíjat, a vándorserleget.

„Nagyon örülök az eredménynek. Az otellóra arany minősítést kaptam. Számomra az a legfinomabb bor, mert szinte harapni lehet. Gyerekként sok időt töltöttem a nyúli rokonoknál, mondhatni ott nőttem fel a szőlőben” – idézte fel a kezdeteket a kónyi Varga Sándor, aki már korábbi versenyeken is szerzett aranyérmet. A kertjében termelt szőlőből rendszerint pár száz liter bort készít családi fogyasztásra. Arra a kérdésre, mit szeret a borkészítésben, elmondta, hogy ez a tevékenység közelebb hozza egymáshoz az embereket.

A rendezvényen nagy értékű nyereményeket sorsoltak ki. Mint azt Torma József szervezőtől megtudtuk, a tombolából befolyt összeget a régi iskola felújítására szánják, amely kiegészítésként szolgál a pályázatokon nyert összegek és az adományok mellett. Az épület új tetőt, szigetelést kapott, a felesleges válaszfalakat eltávolították, az alsó szinten vizes helyiséget alakítanak ki. Közösségi térként használható a nagyterem és a felső szinten civil szervezetek számára alakítják ki a házat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában