Fontos feladatok

2023.03.23. 20:14

Vitézi címüket nem ingyen kapták őseink - Csornán tartotta állománygyűlését a Vitézi Rend vármegyei törzskapitánysága.

A Vitézi Rendnek manapság is helye van a magyar társadalomban. A célokról és a feladatokról is szó volt a napokban Csornán tartott vármegyei törzskapitánysági állománygyűlésen. A rend országos főkapitánya mutatott irányt a rendezvényen.

Cs. Kovács Attila

Vitéz gróf Molnár-Gazsó János országos főkapitány a vitézség mai feladatairól is beszélt Csornán. Mellette (jobbra) vitéz báró Bánffy Szilvia, illetve vitéz Kiss-Surányi Csilla és vitéz Csibi Ferenc.

Fotó: Cs. Kovács Attila

Az összejövetelt a premontrei rendház dísztermében tartották, a gyűlésen részt vett vitéz gróf Molnár-Gazsó János, a rend országos főkapitánya, illetve vitéz báró Bánffy Szilvia jószolgálati nagykövete, erdélyi biztosa. 
A megyebeli vitézeket Boldvai Márton Bertalan premontrei perjel köszöntötte. 

Elsőként vitéz Kiss-Surányi Csilla vármegyei törzskapitány számolt be a 2022-es eseményekről. Kiemelte a különböző ünnepeken való megemlékezéseket és szólt a karitatív tevékenységekről, például a gyűjtésről az ukrán háború menekültjeinek, illetve a mándoki, fogyatékosokat gondozó otthon javára. Vitéz Hillebrand György hadnagy a rend soproni munkáját foglalta össze, vitéz Csibi Ferenc hadnagy pedig a csornait. Az ülésen bemutatkozott a társaknak vitéz Vígh Attila, aki tavaly kapott székkapitányi kinevezést a vármegyében. 

Vitéz gróf Molnár-Gazsó János a Vitézi Rend feladatairól, helyzetéről fogalmazta meg gondolatait, és beszédében ismertette a rend öt tagozatának munkáját. Ezek a hagyományőrző, a karitatív, a hadisírgondozó, a honvédelmi és sport, valamint a katasztrófavédelmi. Felhívta a figyelmet: a rendtagoknak fontos feladata, hogy a gyerekekben és fiatalokban meggyújtsák a hazaszeretet lángját. Azt is kifejtette, hogy a vitézséget a mindennapokban is meg kell élni. 

„A vitézek bátrak és hősök voltak, a címet senki nem kapta ingyen. Ehhez méltóan kell magunkat 2023-ban is viselni” – mondta. 

Az állománygyűlésen vitéz Kiss-Surányi Balázs és Balogh László, a Sokorói Tájegység Egyesülés képviselői a Sokorópátkára tervezett, az összetartozást szimbolizáló székely kapu terveit mutatták be és kérték a rend támogatását is az ügyhöz. Ezután a résztvevők Maglócára utaztak, ahol vitéz Farkas András őrmester szervezésében, a temetőben megemlékeztek Dombos Márton 1848–49-es nemzetőrről, akinek érdemeit Kinczer József helytörténeti kutató ismertette. 
 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában