kisalfold.hu podcast

2023.03.14. 07:48

Podcast Győrről, a „Magyar Marseilleről” : beszélgetés a reformkor és az 1848/49-es forradalmi események győri szálairól - Nézze, hallgassa meg!

„Miénk itt a tér” című győri múltidéző podcastünk második részében állandó vendégeinkkel, Csobayné Pintér Évával, a GyereGyőrbe idegenvezetőjével és Biczó Zalán helytörténésszel, a Széchenyi István Egyetem könyvtárosával a reformkor és az 1848/49-es forradalmi események győri szálairól beszélgettünk.

Szeghalmi Balázs

A kép a győri Szabadság-szobor 1902-es leleplezése alkalmával készült, amelyet Kossuth születésének 100. évfordulóján állítottak fel a mai Honvéd ligetben. A kép az Ország-Világ 1902-09-28 / 39. számában jelent meg először. Fotó: Régi Győr

  • A legnagyobb magyartól a győri Petőfiig

A kötetlen videós podcast felvételünk során történelmünk egyik legszebb korszakát kivel mással kezdhettük volna, mint „a legnagyobb magyarral”. „Széchenyi István ezer szállal kötődik szűkebb pátriánkhoz, elsősorban Sopronhoz és környékéhez, de életének győri vonatkozásai is említésre méltók. Széchenyi alig 18 éves, amikor felveszi a kesztyűt és csatlakozik a magyar sereghez Napóleon hadai ellen.

Az 1809-es kismegyeri ütközetben a magyar nemesek gyorsan menekülőre fogták – megfutamodásukon Petőfi előszeretettel köszörülte a nyelvét később –, ám Széchenyi nem hagyta cserben bajtársait. A nagycenki gróf az első pillanattól az utolsóig kitartott az összecsapásban” – kezdte Biczó Zalán.

Széchenyi István és Győr elöljárói között folyamatos volt a levélváltás a reformkorban, a közéleti kapcsolat „megkoronázásaként” Széchenyit a város díszpolgárának is megválasztottak. A Bach-korszak diktatúrája után 1860-ban országosan is elsőként nevezték el a folyók városának főterét Széchenyi Istvánról.

Sokszínű győri történelmi kalandozásunk során Csobayné Pintér Éva a „győri Petőfiként” is emlegetett Lukács Sándort emelte ki. „A Lukács-iskola névadójaként nap mint nap feltűnik a köznyelvben, a hírekben Lukács Sándor, ám sajnos méltatlanul kevesen ismerik a munkásságát. A korban híres Győri Jogakadémia elvégzése után ügyvédként kezdett dolgozni a városban, nagybetűs hazafi, aki a legnehezebb időkben is bátran képviselte a magyar ügyet.

1848 márciusának elején Kossuth felirati javaslatának kétszáz győri lovassal adott nyomatékot Lukács Pozsonyban, majd a szabadságharc idején az újoncok toborzásában és felszerelésében játszott jelentős szerepet az Észak-Dunántúlon. A világosi fegyverletétel után Lukácsnak menekülnie kellett hazájából, távollétében halálra is ítélték” – hallottuk a GyereGyőrbe idegenvezetőjével.

Ezekből a 19. századi pillanatképekből is jól rajzolódik ki, hogy a márciusi ifjak nem véletlenül emlegették „Magyar Marseilleként” Győrt.

A felvételen Biczó Zalánnal (balra) és Csobayné Pintér Évával Szeghalmi Balázs beszélgetett a reformkor és 1848/49 győri vonatkozásairól.
Fotós: Rákóczy Ádám

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában