2023.03.31. 19:56
Megmérettek a leendő szakácsok a kapuvári versenyen - fotók
Jó illatok lengték be a kapuvári SSZC Berg Gusztáv Szakképző Iskola folyosóit. Ínycsiklandó ételek készültek az intézmény konyháján, pénteken rendezték ugyanis a VIII. Berg Chef Kupa regionális szakácsversenyt.
Fotó: Kustor Réka
– Tíz évvel ezelőtt rendeztük meg először, és két év kihagyás után tavaly folytatódott a hagyományteremtő szándékkal indított verseny. A megye azon szakképző intézményeinek diákjai mérték össze tudásukat, ahol szakácsképzés folyik, az ötből négy csapat vett részt a megmérettetésen – utalt arra a vendéglátó Berg-iskola igazgatója, Nagyné Szabó Nikoletta, hogy a kapuváriak mellett csornai, győri, mosonmagyaróvári szakácstanulók voltak jelen.
– A cél, hogy szakmai tapasztalatot szerezzenek, megismerkedjenek egymással, versenyhelyzetbe kerüljenek, és felvonultassuk a régió ételeit – mondta az igazgatónő, aki kiemelte: az idei megmérettetés tematikája a tavasz volt. A csornai SSZC Kossuth Lajos Szakképző Iskolából érkezett a 10. évfolyamos Hegedüs Emília, aki gyerekkora óta szakácsnak készül. Ismertette a menüjüket: – Vegetáriánus zöldségleves, bulgursaláta csirkeroláddal, sajtmártással, flambírozott palacsinta – sorolta.
Berg Chef Kupa Kapuváron
Fotók: Kustor Réka– Jó volt a hangulat a konyhán, de persze volt bennünk egy kis versenydrukk is – tette hozzá. A zsűri tagja volt Orbán Erna, a kistérségi általános iskola igazgatóhelyettese, Magyar László, a Kapuvári ÍzvadÁszok egyesületének elnöke. A bírák elnöke Báthory Gergely, a budapesti Laurel étterem tulajdonosa volt, aki a fine dining vonalat képviseli, mindemellett több szállal kapcsolódik Kapuvárhoz, egyenes ági Berg-leszármazott. A zsűrielnök a díjátadó előtti összefoglalójában kiemelte, hogy látható a fejlődés a tavalyi évhez képest, izgalmas, finom ételeket tálaltak fel a diákok, de még mindig érdemes a kevesebb néha több elvet követni.
– Minél több étel van a tányéron, annál több a hibalehetőség. Arra biztatlak benneteket, hogy azokat a képességeket használjátok, amikben magabiztosak vagytok. Egy egyszerűbb elem tökéletesen kivitelezve nagyobb tetszést fog kiváltani – mondta. Megjegyezte: a pontszámok tekintetében kis különbségek voltak az egyes csapatok ételei között. – Legyetek alázatosak, de határozottak, vázoljátok magatok előtt, mit szeretnétek elérni a pályán, fektessetek bele időt, hogy minél jobb helyeken dolgozzatok – mondta, majd meginvitálta éttermébe a győztes csapatot, amely pedig nem más, mint a Győri Szakképzési Centrum Krúdy Gyula Turisztikai és Vendéglátóipari Technikum diákjai. A Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamarától a legszebb tál kategória díját a Berg Gusztáv Szakképző Iskola kapta, a legfinomabb desszertért járó különdíját a Kapuvári ÍzvadÁszoktól a Glück Frigyes csapata, a polgármesteri különdíjat pedig a csornai Kossuth-iskolának ítélték oda.