Az elfogadás sokat segíthet

2023.03.30. 19:20

Közeleg az Autizmus világnapja – Sopronban és Győrben is többnapos programokkal készülnek

A legtöbb ember számára az olyan mindennapi dolgok, mint a tömegközlekedés használata vagy a sorban állás nem jelentenek gondot. Egy autizmussal élő számára azonban komoly erőfeszítést és rákészülést igényelnek. Az autizmus világnapja alkalmából Győrben és Sopronban is többnapos eseménysorozattal készülnek.

Dániel–Varga

Idén is várják a hagyományos Kék sétára az érdeklődőket és az érintetteket. Fotó: Kisalföld-archívum

Fotó: Huszár Gábor

Orosz Anna a Pamacs Egyesület elnöke, de ami még fontosabb, öt gyermek édesanyja, akik közül ketten autisták.

– Egyre több autista gyermek születik. Közülük akiknél lehetséges, az integrált oktatást javasolják, de erre sok esetben sem az intézmények vezetői, pedagógusai, sem pedig a szülők és gyerekek nincsenek felkészülve. Szerencsére vannak kivételek. A 13 éves nagyfiam külön tanulói csoportba jár, hogy biztosítsuk számára azt a közösségi integrációt, amire szüksége van. De hamarosan végez a nyolcadik osztállyal, befogadó középiskolát találni pedig még nehezebb, mint óvodát vagy általános iskolát.

Orosz Anna elmondta, már kicsit több elfogadás is sokat tud segíteni a mindennapokban. – Például az autisták nagyon rosszul tűrik a várakozást, egy bevásárlóközpontban ez azonban elkerülhetetlen. Mivel ők máshogy érzékelik az ingereket, egy idő után telítődnek velük és ilyenkor kiborulnak. Amikor a gyerek sír vagy őrjöng, sokan gondolják, hogy neveletlen, vagy zsörtölődnek, hogy a szülő csináljon valamit. Eszükbe sem jut, hogy esetleg más a gond, vagy hogy előreengedjék. Ugyanakkor vannak pozitív példák is, mikor a koronavírus-járvány alatt engedélyezték, hogy az autistáknak ne kelljen kötelezően hordaniuk a maszkot.

Az érzékenyítés és megismerés jegyében április 2. az autizmus világnapja. A megye két nagyvárosában azonban nem csak ezen a napon készülnek programokkal. Kapcsok Alapítvány, a Más, de nem kevesebb Olivér Alapítvány, valamint a Pamacs Egyesület és a Magyar Vöröskereszt autista gyerekeket segítő csoportja Győrben és környékén szervez eseményeket.

– Győr szerencsére jól ellátott olyan lehetőségekkel, amik segítik az autizmussal élőket, valamint családjaikat. Ugyanakkor hiába igyekszünk felkészíteni őket, ha a társadalom nem elfogadó – mondta el Nagy Mária Eszter, a Kapcsok Alapítvány titkára. – Arra törekedtünk, hogy mindenki számára élvezetes programokat szervezzünk, melyek kapcsolódnak az autizmushoz is. Posonyi Takács László színművész például arról mesél, hogy készült fel az Esőember főszerepére, de ellátogatunk a Kimba parkba és a Kék séta sem maradhat el, amivel Árnics Katalinnak is szeretnénk emléket állítani. Ő volt az első, aki Győrben felhívta a figyelmet az autizmusra.

Idén is várják a hagyományos Kék sétára az érdeklődőket és az érintetteket. Fotó: Kisalföld-archívum
Fotós: Huszár Gábor

Nagy Mária Eszter kiemelte, a legtöbb gond oka az információhiány. E téren a fiatalok hozzáállása rendkívül példaértékű, sokkal nyitottabbak, elfogadóbbak, mint az idősebb korosztály.

Sopronban az Autitok Egyesület készül háromnapos programsorozattal a világnapra. Az esemény a már hagyományosnak mondható Kék sétával indul március 31-én öt órakor a Liszt Ferenc-központ elől. A rendezvénysorozat április 1-jén az Elfogadás túrával folytatódik, amely reggel 9 órakor indul a Hotel Lőver előtti buszmegállóból. A háromnapos eseménysorozatot a „Játsszunk együtt!” elnevezésű rendezvény zárja, amely Vas-Villa’ aulájában lesz április 2-án délután három és hét óra között.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában