Meghálálhatatlan ajándék

2023.03.24. 07:56

Ismeretlen donorjaikról emlékeztek meg a szervátültetettek - A GyőrSzeVas még keresi a helyet a régióban, hogy emléket állíthasson

A szimbolikus újjászületés, a csillagászati tavasz első napján, március 21-én emlékeznek meg a szervátültetettek azokról a donorokról, akiknek az életüket köszönhetik, és adnak hálát értük.

Bella Violetta

A régióból is a fővárosba járnak megemlékezni a szervátültetettek.

Forrás: Magyar Szervátültetettek Szövetsége

– Nehéz és fontos kérdés a szervátültetettek életében, hogy kitől kaptuk a szervet, és sokszor adunk hálát a mindenhatónak azért, hogy ilyet kaphattunk – mondja Iker László István, a GyőrSzeVas elnöke, aki maga is májtranszplantált. – Tudjuk, hogy a legtöbbünk esetében valaki élete kellett ahhoz hogy ez valóra válhasson, ezért ez nagyon mély érzelmeket vált ki belőlünk az Ismeretlen Donorok Emléknapján. 

Iker László István azt mondja, úgy gondolja, aki ilyen krízisen esik át, azzal nagyot változik a világ. 

– Aki szervet kap, az nem tartozik többé az egészséges emberek közé. Bár jól vagyunk, az immunrendszerünk el van nyomva a kilökődés veszélye miatt, a legtöbbünknek életünk végig. És az életfelfogásunk is sokban változik. 

Huszonkét évvel ezelőtt merült fel először a megemlékezés gondolata, és a szervátültetettek országos szövetsége a Fiumei úti sírkertben hozott létre egy emlékhelyet. Egy márványtábla és egy kopjafa segíti az emlékezést a donorokra, akikről semmit sem tudnak a szervátültetettek azonkívül, hogy nagy hálával tartoznak nekik. Idén is a tavasz első napján, március 21-én jöttek össze róluk megemlékezni. 

Forrás: Magyar Szervátültetettek Szövetsége

– Egy frissen transzplantált szokott ilyenkor beszámolni a tapasztalatairól és érzéseiről, idén pedig a szervkoordinációs iroda képviselője és a szívtranszplantáltak egyesületének elnöke is felszólalt. Ahogyan egyre több helyen adnak teret ahhoz, hogy a meg nem született magzatokra lehessen emlékezni az országban – például Győrben –, az ismeretlen, névtelen szervadományozók előtt tisztelgő hely is egyre több van az országban. 

A Győr-Moson-Sopron és Vas vármegyei szervátültetettek szeretnék, ha a régióban is lenne egy olyan pont, ahol fejet lehet hajtani az áldozatok előtt. 

– Két megyét érint a tevékenységünk, és még nem találtuk meg az alkalmas helyet. Szeretnénk egy kopjafát vagy emlékfát, ahol méltó módon tudunk megemlékezni. 
 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában