Ünnepelnek

2023.03.13. 10:38

Hatvanhárom éve együtt énekelnek a kónyi énekkarban

Alapításának hatvanharmadik esztendejét ünnepli márciusban a kónyi Erkel Ferenc Énekkar. Érdekesség a kar életében és talán országosan is egyedülálló, hogy az alapító karnagy vezeti azóta is a csoportot.

kisalfold.hu

A felvétel az Erkel-énekkar jubileumi kórustalálkozóján készült 1980-ban. Fotó: Kóny múltja közösségi oldal

Találkozóra hívta a falu dalos kedvű fiataljait Veér György kónyi énektanár 1960 márciusában. A csornai járási művelődési osztállyal együttműködve ugyanis eltökélt szándéka volt, hogy a községben énekkart szervez. 

Szándékát siker koronázta, olyannyira, hogy a kar a mai napig működik, sőt, azóta is Veér György tanár úr vezetésével. Hatvanhárom éve tehát. 

Az alapításra a pedagógus néhány éve a Kisalföldben úgy emlékezett, hogy az Erkel-év tiszteletére vették fel Erkel Ferenc nevét. Működésüket a földművesszövetkezet, az ÁFÉSZ támogatta, a rendszerváltás után ezt a feladatot a helyi önkormányzat látja el. 

Eleinte népdalokat énekelt a kórus, majd egyre komolyabb műveket, többszólamúakat, klasszikusokat is vállalt. Az 1990-es évektől egyházi dalokat is felvettek a repertoárba. 

Számos szereplési lehetőséget kapnak manapság is, illetve ők maguk is szerveznek kórustalálkozókat.

A kar híres összetartásáról is, hiszen nemcsak a színpadon vannak együtt, hanem gyakran szerveznek szabadidős közös programokat, például kirándulásokat is. Veér György az elmúlt hatvanhárom évben mint „családfő” tartotta egyben a csoportot. A több mint hat évtized elteltével is lelkesen, a régi kedvvel vezeti a kórust. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában