Házi kedvencek

2023.03.16. 06:48

Emelkedett a mérgezések száma a kutyáknál Győr-Moson-Sopronban

A kutyák szeretnek mindent megrágni, néhányuk pedig kifejezetten kedveli a diót. Egy 2011-ben az észak-amerikai kontinensről hazánkba behurcolt invazív rovarfaj miatt azonban ez most már különösen veszélyes.

Dániel Viktória

A dióburokban mérgező penészgombák lehetnek. A képen dr. Fekete László a Szigetközi Állatgyógyászati Központban. Fotó: Csapó Balázs

– A dióburok-fúrólégy nem csak a gazdáknak okoz gondot. A légy a petéit a dió zöld burkába rakja, az így megfertőződött termés azelőtt hullik a földre, hogy a burok leválna – mondta el érdeklődésünkre dr. Fekete László kisállatgyógyász, klinikus szakállatorvos. – A földön elkezd rothadni, megfeketedik, és különböző penészgombák szaporodnak el rajta. Ha a gombák által termelt anyagok a kutya szervezetébe kerülnek, komoly emésztő­rendszeri és idegrendszeri tüneteket okozhatnak. Korábban a kis esetszám miatt nem tudták pontosan, mi okozza ezeket a megbetegedéseket, ma azonban az egyre gyakoribb előfordulás miatt könnyebb meghatározni a diagnózist. 

A probléma nem csak térségünket érinti. Ennek oka a kártevő elterjedése, valamint az enyhe, csapadékos tél, ami szintén kedvezett a penészgombák elszaporodásának. 

Az országban számos állatorvos jelzett megnövekedett esetszámot.

– Volt olyan hét, hogy három-négy ilyen esetet láttunk el. A kezdeti tünetek a fokozott nyálzás, a hányás és a remegés, ezt követik a súlyosabb idegrendszeri tünetek, mint például az inkoordinált mozgás, epilepsziaszerű görcsök. 

Dr. Fekete László elmondta: a tünetek súlyossága a felvett toxin mennyiségétől függ. Nagyobb dózisban akár maradandó károsodást vagy kedvencünk pusztulását is okozhatja. 

Nincs ellenszer. A legtöbb, amit tenni tudunk, a hánytatás, a gyomormosás és a támogató kezelések. Ha a gazdik a mérgezés tüneteit tapasztalják kedvencükön, fontos, hogy mihamarabb állatorvoshoz vigyék, mert kezeletlenül súlyos, akár életveszélyes állapotba is kerülhet az állat

Mivel a dióburok-fúrólégy ellen nehéz védekezni, a gazdiknak kell óvatosnak lenniük. Ha diófa van a kertben, a lehullott termést mihamarabb össze kell szedni, sétáltatásnál pedig figyeljünk arra, mit rágcsál a kedvencünk. A dió mellett a romlott élelmiszer vagy a rothadó gyümölcs is okozhat bajt. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában