Hagyományőrzők

2023.03.21. 13:16

Disznóvágást tartottak az egyetemi hallgatók Mosonmagyaróváron - XXL-galéria

Koroncóról érkezett az a sertés, amit az Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Kar hallgatói együtt vágtak le és dolgoztak fel: a hagyományőrzés mellett tanultak is.

Mészely Réka

A hallgatók már a reggeli órában gyülekeztek a Wittmann parkban lévő bisztró udvarán, ahol Vecsei Roland böllérnek segédkezhettek. Fotók: Kerekes István

Disznóvágást szervezett a hallgatói önkormányzat kedden a Wittmann Bisztrónál. Horváth Gergő főszervező szerint immár tradíciója van annak, hogy a hallgatóknak megmutatják, milyen is egy igazi szigetközi disznóvágás.

– Bár agrárkar vagyunk, nem mindenki látott disznóvágást, vagy mert éppen nincs családi gazdaságuk vagy mert nincs olyan ismerősük, akinél ezt megtekinthették volna, akinél részt vehettek volna. Szerencsére évről-évre kapunk felajánlást, így idén Lang Gergely első éves hallgató családja biztosította az állatot ingyenesen, a sertés ezúttal Koroncóról érkezett – tudtuk meg Horváth Gergő főszervezőtől.

A hallgatók már a reggeli órában gyülekeztek a Wittmann parkban lévő bisztró udvarán, ahol Vecsei Roland böllérnek segédkezhettek. A disznóvágás mellett kisebb sorversenyekkel, kvízzel is készültek a szervezők, így például a sertés részeit kellett felismerniük. Igyekeztek a disznó minden részét felhasználni, a munka végén kolbászt, hurkát és hamburgert is lehetett kóstolni.

– Az ilyen alkalmakkor a szigetközi és az óvári gazdász hagyományokat is őrizzük – fűzte hozzá Gergő. Ahogy az ilyen alkalmakkor lenni szokott, a jó hangulat sem hiányozhatott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában