Mérgeztek, ma gyógyítanak

2023.03.23. 20:34

Az emberiség történelmét megváltoztató növényi kórokozókról mesélt dr. Palkovics László a mosonmagyaróvári a Nyugdíjas Egyetemen

Burgonyavésztől a dohány mozaik vírusig – mindezekről többet is megtudhattak azok, akik ellátogattak a Nyudíjas Egyetem ehavi előadására.

Mészely Réka

Fotó: Kerekes István

A hagyományokhoz híven ezúttal is az előző havi előadáshoz kapcsolódó online játék sorsolásával kezdődött a Nyudíjas Egyetem találkozója a Phare-épületben.
Ezt követően az Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Kar professzora, dr. Palkovics László kertészmérnök, növényvédő mérnök, növényorvos Növényi kórokozók, amelyek megváltoztatták az emberiség történelmét című előadását hallgathatták meg az egybegyűltek. 

Az előadó fő kutatási területe a növényi virológia, a vírusok diagnosztizálása, a Magyarországon megjelent új kórokozók, vírusok, baktériumok és gombák azonosítása és jellemzése, továbbá a környezetkímélő növényvédelmi eljárások kidolgozása különböző növénykórokozók ellen.

Egészen az ókortól indítva, a növényvédelemmel kapcsolatos hiedelmek ecsetelésével érkeztünk meg a diagnosztika, a betegségek osztályozása korába.

– A 19. század a járványos növénybetegségek kora: a burgonyavész katasztrofális károkat okozott, nem volt ellene ismert növényvédőszer. Két hullámban érkezett Európába, 1845-ben és az 1900-as évek elején – mutatott rá a professzor.

Dr. Palkovics László mesélt még a kávérozsdáról, az anyarozsról vagy varjúkörömről, melyet mint mérgező anyagot a 17. században fedeztek fel, 1918-ban pedig már hatásos gyógyszert állítottak elő belőle. Azt is megtudhattuk, hogy minden bizonnyal 1637. február 3-án járt a legjobban az, aki tulipánhagymával akart kereskedni: ugyanis csupán egy darab akkor egy ház árát jelentette. A dohány mozaik vírus okozta károkra is rámutatott.

Az előadás március 31-én, pénteken 13 órától látható a Nyugdíjas Egyetem, Mosonmagyaróvár Facebook oldalon és a város honlapján is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában