2023.03.22. 08:49
Az egyedi kékfrankos a téma Sopronban
Sopronban, a kékfrankos fővárosában rendezik meg pénteken a kékfrankos-konferenciát, amelyre mintegy harminc hazai borász kapott meghívást.
Varga Tamás invitálja a hazai borászokat a klasszikus magyar kékfrankos megalkotására. Fotó: Szalay Károly
SopronA kékfrankos-konferenciát Varga Tamás, a soproni Steigler Pince borásza és Dlusztus Imre borszakíró szervezi, ezen egy átfogó kutatást készítenek elő, amelyből feltérképezik a klasszikus magyar kékfrankost, de az edukáció is szerepet kap.
– Dlusztus Imre és Günzer Tamás villányi borász kezdett el foglalkozni a kékfrankos helyzetével. Tavaly kaptam meghívást tőlük egy kötetlen találkozóra, amelyre olyan magyar borászokat hívtak, akik foglalkoznak a szőlőfajta termesztésével. A beszélgetés fő témáját az osztrák blaufränkisch adta, ami világszerte ismert. Mi is szeretnénk hasonló eredményeket elérni, azzal a különbséggel, hogy míg Ausztriában kevesebb mint négyezer hektáron termelik a szőlőfajtát, addig hazánkban közel kilencezer hektáron –magyarázta Varga Tamás. Hozzátette, a találkozón egri, szekszárdi, soproni, villányi, Balaton-környéki és kunsági borászok osztották meg a gondolataikat a kékfrankos piaci helyzetéről, előnyeiről és hátrányairól.
– A tavalyi találkozó sikere után megszerveztük az egynapos soproni konferenciát. A meghívottak kisebb-nagyobb neves borászatokat képviselnek, hogy a témára több szempontból legyen rálátásunk – mondta el Varga Tamás. – A tervünk, hogy az idei szüretkor ugyanolyan módszerrel, spontán erjesztéssel mindenki a saját borvidékén készít kékfrankost. Januárban újborként megkóstoljuk, illetve átfogó laborvizsgálatot kérünk. Ebből kiderülhet, hogy létezik-e klasszikus magyar kékfrankos, aminek borvidéktől függetlenül lehet azonos íz- és illatvilága. Majd ugyanezt megismételjük egy évvel később a hordós érlelés után. Amennyiben sikeres lesz a kutatás, az teret biztosít annak, hogy akár nagyobb mennyiségben is exportálhassunk kékfrankost – részletezte a borász.
A konferencia edukációs részét dr. Taschner Róbert, a Soproni Akkreditált Vizsgaközpont vezetője tartja, aki a térség borászati képzéseiről beszél majd, illetve a résztvevők Franz Weningertől hallhatnak előadást az osztrák kékfrankosról.