1848 szelleme

2023.03.22. 21:03

A lovashagyományok továbbörökítése a cél Kapuváron

Edzőnapok, vizsgák, versenyek, a lovashagyományok továbbörökítése szerepel a kapuvári lóbarátok palettáján.

kisalfold.hu

Sipőczné Diána és Mészáros Csaba látványos bemutatót tartott az ovisoknak.

A Kapuvári Lóbarátok Köre Egyesület immár 17 éves múltra tekint vissza. Nemcsak a lovassport széles körű megismertetésére, de az utánpótlás-nevelésre, a hagyományőrzésre és a versenyrendezésre is nagy hangsúlyt fektetnek. A mintegy 30 tagot számláló egyesületről Sipőczné Diána egyesületi elnökhelyettes beszélt.

– Minden évben nagyszámú lovas és fogathajtó vesz részt a Szent Anna-napi lovasnapokon, ami egyben szabadidőlovas-bajnoki forduló és ob-pontszerző fogathajtó verseny is – utalt a július végi rendezvényre. – Fontos számunkra, hogy segítsük a fiatal versenyzőket.

A következő fogathajtó rajtengedély vizsga időpontja április 16. lesz, Sós Attila április 22-én tart edzőhétvégét, május utolsó szombatja pedig a nyugat-magyarországi „Furioso saját teljesítmény vizsga” napja. Mindemellett részt veszünk a városi rendezvényeken is – emelte ki Diána.

Majd hozzátette: önkéntes programokkal is viszik az egyesület jó hírét, ilyen volt a kapuvári védőnőkkel közösen szervezett lovas pót-Mikulás-nap, vagy a március 15-i huszárosnap a katolikus óvodában.

Sipőczné Diána és Mészáros Csaba látványos bemutatót tartott az ovisoknak.

– A tagjaink közül többen huszárokként is lovagolnak. Az ovisoknak bemutattunk egy Esterházy- és egy első világháborús huszárruhát, meséltünk nekik a régmúltról, és még egy szablyaharcot is imitáltunk.

Az Esterházy-huszárságot Mária Terézia idejében alapította Esterházy Antal herceg. Kései utódaik a 2000-ben alapított Esterházy Huszár Egyesület, akik hagyományőrző történelmi bemutatóikról ismertek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában