Van jobb megoldás!

2023.03.23. 08:12

A kerti hulladék is jól hasznosítható, nem kell elégetni Győr-Moson-Sopronban

Országszerte egyre több szabadban keletkezett tűzhöz riasztják a tűzoltókat, amelyek oka általában kerti zöldhulladék-égetésre vezethető vissza. Idén Győr-Moson-Sopron vármegyében már tizennégy alkalommal vonultak a tűzoltók szabadtéri tüzekhez. Összesen mintegy három és fél hektárnyi terület égett le, ami majdnem hat futballpályányi területnek felel meg – olvasható a katasztrófavédelem honlapján.

Barki Andrea

Tényőn az önkormányzat által vásárolt ágdarabolóval a koszorúkat is felaprítják. Fotó: Csapó Balázs

Ha valaki a kertjében, a szőlőjében, a telkén az összegyűjtött száraz növényeket el szeretné égetni, azt csak akkor teheti, ha az adott településnek van erről szóló önkormányzati rendelete. Az összegyűjtött zöldhulladékot kizárólag az önkormányzati rendeletben meghatározott időben szabad elégetni. Ahol az önkormányzat nem alkotott erről rendeletet, ott tilos a zöldhulladék-égetés. Az önkormányzati rendelet csak az összegyűjtött zöldhulladék elégetésére vonatkozik, tarlót, nádast égetni tilos. 

Járható út a közösségi komposztálás 

Az őszi vizes avar elégetése nagy füsttel jár, ezért a rábatamási önkormányzat évek óta ősszel összegyűjti a leveleket, ágakat, és komposztálja. 

– Műanyag zsákokat osztunk, amibe a településen élők beletehetik a zöldhulladékot. A megtöltött zsákokat hétfőn és pénteken elszállítjuk, komposztáljuk, azt pedig a közterületeinken a virágok gondozásához, fák ültetéséhez felhasználjuk – tudtuk meg Kovács Attila polgármestertől. Azt terveztük korábban, hogy vásárolunk egy ágdarálót és a házaknál ledaráljuk a levágott ágakat, de sajnos nincs emberünk, akivel működtetni tudnánk. Az elmondható, hogy Rábatamásiban szinte nullára csökkent ősszel a levelet égetők száma, mert mindenki hozzászokott ehhez a rendszerhez, ami tökéletesen működik – szögezte le a polgármester, aki arról is beszámolt, hogy Rábatamásiban avar és kerti hulladék égetésére április 30-ig hétfőn és pénteken 8 és 20 óra között, szélcsend esetén van lehetőség. 

– A zöldhulladékot a régi paraszti időkben is komposztálták, oda rakták, ahova a trágyát. Régen, amíg otthon sütötték a kenyeret, a kemencében el tudták tüzelni az ágakat, most legfeljebb a vegyes tüzelésű kazánokban – állapította meg Varga Gábor, Tényő polgármestere. – Jelenleg településünkön lehetőség van arra, hogy a zöldhulladékot a GYHG kukájába gyűjtsük. 

Vasárnap és ünnepnapokon tilos 

– Az önkormányzat vásárolt egy ágdarálót, amivel fel tudjuk aprítani az ágakat, ami aztán eltüzelhető a kályhában, de talajtakarónak is nagyon jól hasznosítható. A komposztálással helyet lehet megtakarítani. Én magam is vásároltam otthonra ágdarálót. A településen a száraz kerti hulladékot, ágat, nyesedéket el lehet égetni, de nem lehet benne műanyag és egyéb szennyező anyag. Vasárnap és ünnepnapokon azonban tilos a tűzgyújtás – mondta a polgármester. 

Kukába is gyűjthető a zöldhulladék. Felvételünkön Sinkó Tünde és Varga Gábor polgármester. Fotó: Csapó Balázs

A hulladéklerakók is működnek 

A Győri Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. (GYHG) tájékoztatása szerint a lakossági eredetű, fás szárú zöldhulladék a jogosultság igazolását követően a közszolgáltató által működtetett hulladékudvarokban továbbra is környezetbarát módon és ingyenesen elhelyezhető. 
A családi házak udvarán és előkertjében összegyűjtött falevél folyamatosan elhelyezhető a cég által biztosított és hetente üríttethető barna fedeles biokukában. Azoknál a családi házaknál, ahol ez a kapacitás kevésnek bizonyul, illetve a társasházak udvarán összegyűjtött falevél elszállíttatására a GYHG idén is forgalmaz hatvanliteres barna zsákokat. 

Első a biztonság!

Tűzvédelmi szempontból biztonságosabb komposztálni vagy elszállíttatni a zöldhulladékot, de ha valaki mindenképp égetéssel szeretne megszabadulni a zöldhulladéktól, a következőkre figyeljen. A tüzet soha nem szabad felügyelet nélkül hagyni. Legyen oltóvíz a közelben és kéznél egy olyan szerszám, amivel kordában lehet tartani a tüzet. Ha feltámad a szél, az égetést abba kell hagyni. Csak akkora tüzet szabad gyújtani, amekkorát el is tudunk oltani. A szabadtéri tüzek gyakori kiváltó oka az eldobott, még parázsló cigarettacsikk. A tüzek megelőzése és a természet védelme érdekében a csikkeket gyűjtsük össze. Tábortüzet csak a kijelölt tűzrakó helyen szabad gyújtani, és csak akkor, ha nincs elrendelve tűzgyújtási tilalom. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában