Erősebb az, ami összeköt

2023.03.27. 07:59

A három felekezet és lelkészeik ökumenikus felkészüléssel töltik a böjti időt Veszprémvarsányban

Már készülnek a virágvasárnapra az egyházak Veszprémvarsányban. Három felekezet, három szólamban, közösen és harmóniában tart passiós alkalmat és körmenetet.

Bella Violetta

Nem új és nem különleges a település lelkészei számára a közös szolgálat, a hétköznapokban is tanulnak egymástól. A képen Hortobágyi Arnold OSB, Pápicsné Jakab Johanna és Gilicze Tamás.

Veszprémvarsányban a három történelmi felekezet közös körmenetre és passióra készül virágvasárnap. Az ökumenikus együttműködés nem előzmények nélküli a településen, Hortobágyi Arnold OSB, Pápicsné Jakab Johanna és Gilicze Tamás lelkipásztorok és közösségeik is vallják, hogy erősebb az, ami összeköt annál, ami elválaszt.

– Tavaly kezdtük a közös körmenetet – mondja Gilicze Tamás református lelkipásztor –, de jelentős hagyományai vannak az ökumenikus együttműködésnek a településen. Virágvasárnap minden felekezet elhagyja a saját külön istentiszteletét vagy miséjét és a közös evangélikus-református templomban gyülekeznek. Onnan egy rövid liturgiával, énekkel, imádsággal, igeolvasással indulnak a katolikus templom felé. Viszünk egy keresztet, ezt felváltva fogja egy-egy család. Beérve a katolikus templomba, egy igehirdetés és passió kezdődik. Felolvassák és eléneklik Jézus szenvedéstörténetét. 

Három szólamban szokott énekelni a három lelkész, Pápicsné Jakab Johanna evangélikus lelkész, Hortobágyi Arnold OSB és Gilicze Tamás. 

– Tavaly már nyolcvan körül voltunk, idén többre számítunk, mert híre ment. Szerintem most száz fölött leszünk. 
Azt mondja, bár a protestáns szókincsnek idegenül cseng a körmenet, ennek különösebb oka nincs. 

– Csak azért idegenkedünk tőle reformátusként, mert nincs benne a gyakorlatunkban, de teológiailag nincs semmi olyan, ami megalkuvást jelentene. Nekem a keresztvetés volt kérdés, amikor a fiam katolikus iskolába került. Akkor gondolkodtam, hogy szabad-e egy református gyereknek keresztet vetni. Utánaolvastam, kiderült, hogy teológiai indoka nincs, csak szokásbéli. Nyilván a közös alkalmakkor a katolikus testvérek is tekintettel vannak a mi hitvallásunkra, ezért ilyenkor nem kerül elő a Mária-tisztelet, vagy a szentek kultuszához kapcsolódó dolog, mint ahogy mi sem vesszük elő a káténk 80. kérdés-feleletét a kárhozatos bálványimádásról. Azt keressük, ami összeköt és az sokkal erősebb. 

Úgy gondolja, ha a felekezetek nem képesek összefogni, az hátrányos mindannyiuk számára és Isten terve szempontjából is. 

– Ideje felismernünk azt, hogy nem külön térfélen focizunk. A közösségnek és a három lelkésznek felismert küldetése, hogy ezt felvállaljuk, nem csak közös liturgiák vagy alkalmak kedvéért. Arnoldhoz járok könyvkötészetből művelődni, ő meg karvezetést tanul tőlem. Az új evangélikus lelkész asszony becsatlakozásával pedig tényleg új lendületet kapott az együttműködésünk. 
Idén készülnek egy ökumenikus kórussal is, amely három szólamban fogja énekelni a Passiót, így a próbafolyamatok már javában zajlanak. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában