25 év munkája vált hamuvá – A láng martaléka lett a nagyszentjánosi férfi otthona és múltja

Múlt hétfőn gyulladt ki egy száz négyzetméteres nagyszentjánosi családi ház tetőszerkezete. Olvasóink adományaiból, a Jóakarat hídján keresztül Györe Zsoltot támogattuk, akinek az otthona, 25 évnyi keze munkája és az emlékei is odalettek. Szomszédja ajánlotta alapítványunk figyelmébe a férfit.

Bella Violetta

A szép ház lefóliázva várja, hogy a falak kiszáradjanak. Addig Györe Zsolt is gyűjti még az erőt és a reményt az újjáépítéshez.

Fotó: Csapó Balázs

Nagyszentjános első utcájának egyik családi házához érkeztünk. Cserép helyett fekete fólia takarja a tetejét. Így tudják az eső ellen védeni a falakat. Február huszadikán történt, hogy Zsolt begyújtott a kazánba, majd elindult Győrbe.

Már visszafelé tartott és csak egyfalunyira járt, amikor megcsörrent a telefonja: ég a ház – idézte fel a történteket Györe Zsolt. – Előbb voltam itt, mint a tűzoltók. Álltam és tehetetlenül néztem, hogy ég és omlik be mindig nagyobb részen. Hallottam a szirénát, mert az már Gönyűről is idehallatszik, de örökkévalóságnak tűnt, amíg ideértek. 

Akik észrevették a tüzet, elzárták a gázcsapot, és Zsolt munkatársai a Kisalföldi Mezőgazdasági Zrt.-től is hamar odaértek, egy slaggal próbáltak a hátsó bejárat felől oltani, locsolták a kazánt, de bemenni már nem lehetett a füsttől. 

– Nem tudtak konkrétat mondani a tűzoltók a tűz okáról, annyit feltételeznek, hogy a padlás felől terjedtek a lángok. 

Az épület jelenleg lakhatatlan, Zsolt az édesanyjánál, fia a barátnőjénél, lánya pedig az anyukájánál lakik most. 
Szombaton már tartottak egy nagytakarítást, ebben is segítettek Zsolt kollégái. 

– Összefogott a kollektíva. Rájuk számíthattam legjobban, a kollégák jelesre vizsgáztak emberségből. Az oltáskor is – amikor szóltak a tűzoltók, hogy lehet értéket menteni – segítettek kihozni azt, ami csak mozdítható. Amit értek, dobozba rakták, a kilós kristálycukortól a ruháig. És a cég munkásszállóján kaptunk helyet a dolgainknak. 

Még nem tudja, mekkora a kár, a biztosító pénteken járt kinn felmérni. Ugyanakkor nem reménykedik abban, hogy fedezni fogják a veszteségét. 
Fotós: Csapó Balázs

– A múltam megsemmisült teljesen, a padláson volt sok emlék, a gyerekek játékai… Az elmúlt négy évem hullámvasút volt, párszor összeomlott az életem. Előbb a válás, aztán volt egy komoly betegségem, és mire úgy éreztem, hogy na végre fölálltam, jött a tűz. 

Zsolt minden segítségért hálás, mert sok idő és sok pénz lesz, mire újra tudja építeni a tetőt. Olvasóink adományaiból kétszázezer forinttal támogattuk az újjáépítés kezdeti lépéseit. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában