Matek nem alapfokon

2023.03.24. 08:43

15 percen át mondta a számrengeteget - Péter a pí királya a győri Kazinczy-gimnáziumban

A győri Kazinczy Ferenc Gimnáziumban 2020 márciusa óta megtartják a pí-napot. Az ünnepség egyik programeleme volt az idén a pí-mondó verseny. A játék lényege az volt, hogy ki tudja ennek a különleges számnak a legtöbb jegyét felsorolni? A végeredmény minden túlzás nélkül lenyűgöző.

kisalfold.hu

A vetélkedő abszolút győztese Vigh Péter 11. A osztályos tanuló lett a többieket messze túlszárnyaló teljesítménnyel, 751 számjeggyel. Fotó: Kazinczy-gimnázium

3,1415926535… Ugye ismerős ez a szám? Igen, a kör kerületének és átmérőjének hányadosáról van szó, neve pí. A tizedesvesszőt végtelen sok számjegy követi, melyek nem periodikusan ismétlődnek. Két tizedes jegyre kerekített értéke 3,14, ezért nevezték el a 3. hónap 14. napját pí-napnak. San Franciscóban ünnepelték meg először, 1988-ban. Az évek múlásával aztán egyre szélesebb körben kezdtek el a pí számmal kapcsolatos rendezvényeket szervezni erre a napra. 2020-tól az UNESCO döntése értelmében március 14. a matematika világnapja is.

Pí-mondó verseny

A győri Kazinczy Ferenc Gimnáziumban 2020 márciusa óta megtartják a pí-napot. Az ünnepség egyik programeleme volt az idén a pí-mondó verseny: Ki tudja ennek a különleges számnak a legtöbb jegyét felsorolni? Az iskola diákjai közül 28-an vállalkoztak a kihívásra két, korosztály szerinti kategóriában.

A vetélkedő abszolút győztese Vigh Péter 11. A osztályos tanuló lett a többieket messze túlszárnyaló teljesítménnyel, 751 számjeggyel. 15 percre volt szüksége, hogy a bármiféle szabályosságot nélkülöző számrengeteget elmondja. Körülbelül 5 órát fordított a felkészülésre. Tízes csoportokba rendezve memorizálta a tizedesjegyeket, és természetesen sokat ismételt.

Villámgyorsan tanul

Peti, bizonyára rendkívüli emlékezőtehetségének is köszönhetően, kitűnő tanuló. Rövid idő alatt felkészül a dolgozatokra, a verstanulás könnyedén megy neki, idegen nyelvekben is ügyes. Kedvencei a számolásos feladatokban bővelkedő tantárgyak. Gyors tanulása miatt marad ideje hobbijaira, lelkesen focizik, örömmel gitározik.

A vetélkedő abszolút győztese Vigh Péter 11. A osztályos tanuló lett a többieket messze túlszárnyaló teljesítménnyel, 751 számjeggyel. Fotó: Kazinczy-gimnázium

Pár perc alatt megtanulta a pí húsz jegyét

Érettségi után valamelyik mérnöki karon szeretne továbbtanulni, ezért ettől a tanévtől emelt szinten tanulja a matematikát és a fizikát. Matematika fakultációs csoporttársai beszélték rá a pí-mondó versenyen való indulásra, mikor látták, hogy két tanóra közötti szünetben pár perc alatt megtanulta a pí 20 jegyét, majd másnapra 300-at.

Mit tehetnénk ehhez hozzá? Nem semmi!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában