Fenntartható gardróbfrissítés

2023.02.06. 08:58

Töretlen a sikere a két éve indított ruhacsereprogramnak Sopronban - fotók

Két évvel ezelőtt indította el a soproni Zöld Kezek Egyesület a ruhacsereprogramot, ami azóta is nagyon népszerű. Lényege, hogy a jó állapotú használt ruhák új tulajdonosra találjanak, és a résztvevők környezetbarát módon frissíthessék fel a gardróbjukat.

Papp Fanni

A ruhacsereprogramot Almási-Thomka Orsolya (felvételünkön) és Guba Yvett koordinálja. Fotó: Máthé Daniella

Az AddTovább ruhacsereprogram Almási-Thomka Orsolya ötlete alapján indult el Sopronban, amit a sokak által ismert és alkalmazott szokás, a gyerek­ruhák megöröklése és elajándékozása inspirált. 

Pontosan két évvel ezelőtt hirdettük meg az első Add­Tovább eseményünket. A koncepció azóta is változatlan, hiszen bebizonyosodott, jól működik. A tervünk az, hogy havi rendszerességgel tartsunk egy-egy ilyen napot, de időnként közbeszólnak az ünnepek, így vannak kiesések

– mondta el Almási-Thomka Orsolya, a Zöld Kezek Egyesület elnöke.

A program célja, hogy a szép és jó állapotú, de megunt darabok ne a szemétben kössenek ki, hanem egyfajta fenntartható körforgásba kerüljenek. A működése egyszerű: mindenki talál otthon olyan ruhadarabokat, amik már csak a szekrényben hánykolódnak. Ezeket a meghirdetett eseményekre elvihetik, ahol válogathatnak a többiek ruhadarabjai között, és mindenki annyit hagyhat ott, amennyit elvisz. Továbbá a helyszínen öt darab ruhát leadhatnak, amelyek után kapnak egy-egy kupont. Ezt a későbbiekben bármikor felhasználhatják a Dekagramm csomagolásmentes boltban, ahol a ruhaállványt hetente-kéthetente frissítik. 

– Eleinte voltak félreértések a működéssel kapcsolatban, de ma már zökkenőmentesen működik, hozzák és viszik a ruhákat. Az eseményeinkre mindig az aktuális évszaknak megfelelőeket várunk, amik lehetnek női, férfi- vagy gyerek­darabok. Azonban arra sajnos nincs lehetőség, hogy kiegészítőket, cipőket vagy táskákat hozzanak az érdeklődök. Eleinte az idősebbek jöttek, de azóta már a fiatalabbak körében is népszerűvé vált a gardróbcserebere. A trendeket nézve is rendkívül színes a felhozatal és az érdeklődés – avatott be az egyesület elnöke. Hozzátette, nem mondtak le arról a tervükről, hogy a jövőben több partner bevonásával alakítsanak ki állandó ruha­állványokat. 

Örülnénk, ha lennének olyan partnereink, akiknek beleillik a profiljába az Add­Tovább program és szívesen csatlakoznánk hozzánk. 

Almási-Thomka Orsolya el­­árulta azt is, hogy az események mindig jó hangulatban telnek. 

– Az egyik legsikeresebb AddTovább eseményen közel százan fordultak meg. Rendszerint van olyan, amikor egyszerre többen érkeznek és már a kipakolásnál egymás holmijai között válogatnak. Azokra a visszajelzésekre pedig rendkívül büszkék vagyunk, amikor a mi ráhatásunkra szerveznek baráti gardróbcseréket – zárta gondolatait. 

Palánta Projekt - A Zöld Kezek Egyesület nem csak ruhacseréket szervez. Február 11-én, szombaton 9–13 óra között tartják a Palánta Projekt nevű rendezvényt, amely növény- és kertbarátoknak nyújt lehetőséget arra, hogy szobanövényeket, magokat, kaspókat, szakkönyveket és miegyebeket csereberéljenek. Az esemény remek alkalom arra is, hogy a kertbarátok megosszák egymással praktikáikat. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában