Elgondolkodtató történetek

2023.02.20. 18:00

Petőfi 200: Rendhagyó irodalom óra a győri Kazinczyban - vastapssal jutalmazták az előadást diákok - fotók, videó

Nyolc éve járja a Kárpát-medencét rendhagyó irodalomóráival, előadásaival Tóth Péter Lóránt Radnóti-díjas versmondó, akit sokan csak a versvándor néven ismernek. Legtöbben Radnóti zarándoklatával kapcsolatban hallhattak róla a környéken, most viszont Petőfi emlékév lévén a költő és Arany János barátságát hozta a fiatalok elé.

Bella Violetta
Tóth Péter Lóránt gondolkodtatta el és nevette meg a nagyérdeműt előadásán Győrben.
Fotós: Huszár Gábor

Előbb a Págiszban, majd a Kazinczyban, délután pedig a Rákóczi Szövetség előadásán, gondolkodtatta el és nevette meg a nagyérdeműt Tóth Péter Lóránt a sorozat pedig holnap a Deák iskolával, és Abdán folytatódik. Az előadások között az előadó meg is koszorúzta Petőfi szobrát, amit ugyan januárban már egyszer megtiszteltek, azonban a koszorú eltűnt.

– Győrben visszatérő vendég vagyok Pintér Ildikónak hála. Itt találkoztam olyan iskolákkal, akik kíváncsiak.

A Kazinczys tizedikesek vastapsát kiérdemelni nem kis dolog, de a fiatalok még kérdéssel is fordultak hozzá az előadás után. – Nincs mobil, se kivetítés, csak azok a történetek, amik otthonról hiányoznak, mert apa anya rohan. Két három munkahelyen sok műszakban próbál ott lenni. A védőnőnk mondta a legutóbb, hogy nincsenek könyvek sem már otthon, nem olvasnak. Kellenek a történetek, a példaképek. Petőfi és Arany ilyen jó iránytű az önmeghatározáshoz, mert magyaroknak a génjeinkben élnek.

Veléménye szerint a kettejük alaptermészete merőben különbözött, hogy ennek ellenére barátságban tudtak maradni, egymást bátorítani és támogatni, az erőt adhat ma is dacolni a megosztottsággal a magyarságnak.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában