Erasmus+ program

2023.02.12. 08:25

A győri Lukács-iskola diákjai az óceán partján gyakorolták az angolt Spanyolországban – fotók

A szakképzési centrumok iskoláiból is van lehetőség külföldi tanulmányútra. Nemrég a győri Lukács-iskola tanulói gyarapították tudásukat az Erasmus+ programban. A diákok csiszolhatták angoltudásukat, belekóstolhattak más kultúrákba.

Szeghalmi Balázs

Felvételünkön a három országon átívelő projekt Lukács-iskolai résztvevői.

Fotó: Huszar Gabor

  • Az elmúlt két esztendőben a Győri Szakképzési Centrumból 259 tanuló vett részt olyan programokban, amelyek során a diákok külföldön szerezhettek szakmai tapasztalatot és gyakorolhatták idegen nyelvi tudásukat, túlnyomórészt az uniós Erasmus+ program keretében.
  • A győri Lukács-iskola tanulói olyan magyar–német–spanyol projektben vesznek részt, amely során minden résztvevő vendégül látja az oktatási intézmények tanárait, diákjait.
  • Először a német és spanyol diákok vendégeskedtek nálunk, majd a közelmúltban az Atlanti-óceán partján, a dél-spanyolországi Cádizban folytatódott a „körutazás”.
  • Most februárban a duisburgi Friedrich-Albert-Lange Berufskolleg iskolában zárul a mindenki számára előnyös kulturális ismerkedés.

Testvériskola a német-holland határnál

„Duisburgi testvériskolánkkal közel 40 éves kapcsolatot ápolunk, sokszor járták Győrben, ahogy mi is a német–holland határ közelében lévő településen. Az Erasmus+ keretein belül a cádizi IES Cornelio Balbo iskolát sikerült harmadik intézményként bevonni” – tájékoztatta lapunkat Szentpéteri Marianna. A Lukács-iskola igazgatója hozzátette: a részt vevő diákok a nemzetközi csoportokban a többgenerációs együttélés társadalmi kérdéseit tanulmányozzák, majd minden alkalommal prezentációkon osztják meg egymással tapasztalataikat.

Ahol a Trónok harcát is forgatták

„A diákjainknak fontosak a külföldi tanulmányutak, hisz csiszolhatják angoltudásukat, belekóstolhatnak más kultúrákba. Emellett óriási élményt jelentenek az utazások. Cádizban nemcsak az óceán morajlását hallgattuk, de láttuk a város híres katedrálisát, sőt flamencotáncműsort is. Sevillában megtekintettük a különleges palotaegyüttest, a Real Alcázart, ahol a Trónok harca egyes jeleneteit forgatták” – mondta Szentpéteri Marianna. A tanulók a hasznost a kellemessel köthették össze az egyhetes tanulmányutak során, a pedagógusok pedig tapasztalatokat gyűjthetnek a kinti szakképzési modellekről.

 

Mi tetszett a diákoknak? Megkérdeztük

„Az Ibériai-félszigeten töltött idő során a szakmai, nyelvi és szociális kompetenciáikat gazdagították tanulóink és barátságok is szövődtek” – emelte ki Kovácsné Gyarmathy Csilla, a projekt győri vezetője. A tanulmányúton részt vevő lukácsos diákokat arra kértük, egyetlen mondatban foglalják össze, miért maradt számukra emlékezetes a spanyolországi látogatás.

Kiss Botond Bence a gyönyörű épületeket, a szűk cádizi sikátorokat, Szokolai Patrik a kellemes óceáni levegőt, a tavaszias hőmérsékletet, Lezsák Bence a helyi emberek életszeretetét, Kránitz Milán a tengerpart esti fényeit, Tóth Olivér a sokszínű művészetet, Huszár Bence a különleges mediterrán ételeket, Tóth Richárd a spanyolok közvetlenségét, Török Dávid Máté pedig a cádizi parkokat emelte ki.

 

Ausztria és Németország a leggyakoribb úti cél

„A Győri Szakképzési Centrum diákjai főként Ausztriába és Németországba látogatnak, de a tanulóinknak lehetősége nyílt Olaszországba, Spanyolországba, Portugáliába, Írországba, Lengyelországba és Franciaországba is utazni az elmúlt években” – tudtuk meg Liktor Annától, a Győri SZC szakképzési referensétől.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában