Liofilizálásban a jövő

2023.02.03. 16:14

A fagyasztva szárított élelmiszer - Bemutató Fertőszéplakon - fotók

Téglás Edit (Edó) és Kiss-Szabó Renáta (RenKa) újszerű technológiával kísérleteznek, mellyel a zöldségeket és gyümölcsöket akár 20–25 évre is tartósíthatják. Az eljárással az alapanyagok chips formájában kerülnek a tasakokba.

Kozma Viktória

Az ovisok az egészségnap keretében kóstolhatták meg a liofilizált gyümölcsöket, zöldségeket. Fotó: Máthé Daniella

Egészségnapot rendeztek a fertőszéplaki óvodában a közelmúltban, amelyen a liofilizált termékekkel is megismerkedhettek a családok. 

– A programot négy éve indítottuk a szülők aktív együttműködésével. Idén már nagyon vártuk. Öt állomást alakítottunk ki, amelyeken végighaladnak a gyerekek, ebből az egyik az étkezéssel kapcsolatos pont volt, ahova RenKáékat hívtuk meg. Tavaly elkezdődött az együttműködésünk velük, málnabokrokat ültettünk a gyerekekkel a műhelyük hátsó kertjében, amelyeket majd együtt szüretelünk. A faluban van a műhely, ahol a liofilizált termékek készülnek, így adott volt a lehetőség, hogy a gyerekeket és szüleiket is megismertessük a termékekkel. Megtapasztalhatják, milyen ízűek, állagúak ezek az alapanyagok – mondta el Grüllné Pálya Katalin óvodavezető. 

– Erdélyben nőttem fel, ott természetes volt, hogy lekvárt főztünk be és szezonális gyümölcsöket, zöldségeket ettünk. Az évek folyamán ez az igény újraéledt bennem, és a családomnak, barátainknak elkezdtem készíteni lekvárokat és zöldségkrémeket. Fontos számomra, hogy visszanyúljunk a gyökerekhez, és úgy érzem, a világunk is errefelé tart. RenKával, aki kézműves gyógy- és fűszernövényszörpök készítésével foglalkozik, összefogtunk és létrehoztuk a műhelyünket. Mindig kutatunk az újdonságok után, így találtunk rá a liofilizálásra – kezdte beszélgetésünket Téglás Edit (Edó) kézműves lekvár-, chutney- és zöldségkrém­készítő. 

– A liofilizálás fagyasztva szárítást jelent, az így tartósított élelmiszer 97 százalékban megőrzi tápanyagtartalmát, és légmentes csomagolásban akár 20–25 évig is eláll a kamrában. Liofilizálunk gyümölcsöket, zöldségeket, fűszernövényeket, de liofilizált lekvár készítésével is próbálkoztunk. A gyümölcsök és zöldségek chips formájában kerülnek tasakba, de porítottan a zöldségekből szenzációs krémlevesek vagy smoothie-k is készíthetők. A fűszernövények liofilizálva a teák és a fűszersók alapanyagai. Túrót és joghurtot is liofilizáltunk kísérleti jelleggel. Az eljárásban rengeteg lehetőség van, amit RenKával, Kiss-Szabó Renátával szeretnénk kiaknázni. Számtalan ötlet és elképzelés van a tarsolyunkban – tette hozzá az Alpokalja–Fertő-táj – A Vidék Minősége védjegyes hálózat tagja. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában