Médiavéradás

2023.01.30. 11:18

Vérükkel segítenek a győri újságírók

Idén is véradással segít lapunk. Február 2-án újra megszervezzük a Vöröskereszt és a Kisalföld hagyományos médiavéradását. A kezdeményezéshez a Győr+ Média és az Oxigen Media is csatlakozott. Az esemény kapcsán Kun Szilviát, a Magyar Vöröskereszt vármegyei szervezetének igazgatóját kérdeztük a statisztikákról.

Dániel Viktória

Az év első hónapjai a legnehezebbek a vérmennyiség biztosítása szempontjából, a helyi média munkatársai évek óta segítenek. A Kisalföld munkatársai tavaly is nyújtották a karjukat.

Forrás: Kisalföld archív

Fotó: Csapó Balázs

Tavaly közel harmincezren adtak vért térségünkben, ez lakosságarányosan is kiemelkedő. Az itt élők 5–6 százaléka nyújtotta karját legalább egy alkalommal 2022-ben. Az év első két hónapja azonban mindig a legnehezebb időszak. Karácsony előtt sokan jótékonykodnak, de ez az időszak csendesebb. Ez hívta életre annak idején az első médiavéradást. 

– A Kisalföld és a Vöröskereszt rendezvénye sok évtizedes hagyományra nyúlik vissza, egyik úttörője Harcsás Judit volt – mondta el Kun Szilvia. – Néhány éve a többi helyi sajtó munkatársai is csatlakoztak a kezdeményezéshez, valamint azok a civilek, akik velük szimpatizálnak. Tavaly sikerült elérni a kitűzött negyvenfős célt. A résztvevők körülbelül 18 liter vért adtak, ezzel 120 életet mentve. Idén is ez a cél. 
Véradás terén kiemelkedően teljesít térségünk. Az országos összesítés alapján egyedül Győr-Moson-Sopron teljesítette az éves terv száz százalékát, sőt, még túl is lépte azt. 

 

– 2022-ben összesen 792 eseményt szerveztünk, amin 29.665-en vettek részt, köztük 2641 új véradó. Ezzel 107,2 százalékkal zártuk az évet a tervezetthez képest – emelte ki Kun Szilvia. Hangsúlyozta: egy-egy eseményen 15–20 önkéntes dolgozik, nélkülük nem lennének ilyen eredményesek. – Egy sikeres véradáshoz nem elég egy Facebook-esemény, vagy egy plakátkampány. Olyan emberek kellenek, akik példaként járnak elöl és bevonják a környezetükben élőket. Hálás vagyok minden szervezőnek és véradónak, akiknek ezt a sikert köszönhetjük. Aki eljön az első véradására, az a legnehezebb akadállyal már megküzdött, hiszen mérlegelte a lehetőségeit és döntött. A helyszínen már senki nem szokott visszafordulni. Én azt mondom, hogy egyszer legalább mindenki próbálja meg a véradást. 

Az eseményre a helyi médiumok mellett szívesen látjuk a különböző szervezeteknél dolgozó sajtós kollégákat, valamint azokat, akik már tavaly is csatlakoztak az akcióhoz, esetleg első alkalommal szeretnék karjukat nyújtani. A rendezvénynek a Győri Regionális Vérellátó Központ ad otthont a Magyar utca 8. szám alatt, ahol hosszított nyitvatartással, 7-től 17.30-ig várjuk a résztvevőket. A véradáshoz mindenki hozza magával a személyi igazolványát, lakcímkártyáját és tajkártyáját. 
 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában