Séták mítoszokkal és mesékkel

2023.01.14. 13:24

Taschner Tamás idegenvezető új megvilágításban mutatja be Sopront a turistáknak és a helyieknek

Taschner Tamás idegenforgalmi szakember új megvilágításban szeretné bemutatni Sopront az érdeklődőknek. Úgy véli, a város múltjáról csak akkor kapunk teljes képet, ha a történelmi események mellett beszélünk a helyi legendákról, mítoszokról is.

Kozma Viktória

Taschner Tamás idegenvezető a helyi legendákról és mítoszokról is mesél a vezetések alkalmával. Képünkön a Csábi családdal. Fotó: Szalay Károly

  • A Kecske-templom történetéről és a zöld kő legendájáról is mesél Taschner Tamás szombatonként a Misztikus Sopron séták alkalmával.
  • A szombati túra 11 órakor indult a Tourinform-iroda elől.

Ingyenes, nyilvános idegenvezetések

Több mint tíz éve biztosít az önkormányzat megbízásából a Tourinform-iroda hetente ingyenes, nyilvános idegenvezetéseket. – A 2023-as séták szervezése a szállodák felkeresésével kezdődött. A vendégek igényeinek, utazási szokásainak felmérését követően a séták eddigi, vasárnapi időpontja átkerült szombat 11 órára. Ez jobban megfelel a turisták igényeinek, hiszen van úgy, hogy csak egy hétvégét töltenek a városban – mondta el megkeresésünkre Kovács-Gazdag Nikoletta, a Sopron Régió Turisztikai Központ ügyvezetője.

Misztikus séták

Az önkormányzattal egyeztetve ezután keresték meg idén is Taschner Tamás idegenvezetőt, hogy legyen a programok gazdája. – Azért, hogy ne csak egy általános belvárosi séta legyen az idegenvezetés, idén Misztikus séták néven indulnak a túrák – kezdte Taschner Tamás idegenforgalmi szakember, a túrák összeállítója.

– Új megvilágításban szeretném bemutatni Sopront. Úgy gondolom, a város, vagy ennek a térségnek a múltja csak akkor teljes, ha nemcsak a hivatalos történelmi eseményekről beszélünk, hanem mellétesszük a helyi legendákat, meséket és mítoszokat is. Igazából így kapunk valós képet Sopronról. Mesélek például a Kecske-templom történetéről, a soproni szűz lány és a zöld kő legendájáról, valamint felelevenítem a jelenlévőknek a híres középkori bűneseteket is. Tapasztalatom szerint ezeket kedvelik az emberek, hiszen mindenki szereti a meséket – beszélt a tematikáról Taschner Tamás.

Taschner Tamás idegenvezető a helyi legendákról és mítoszokról is mesél a vezetések alkalmával. Képünkön a Csábi családdal. Fotó: Szalay Károly

Előzetes regisztráció

Hozzátette, a programokhoz természetesen a soproniak is csatlakozhatnak. A sétákra előzetesen a soproni Tourinform-iroda weboldalán lehet regisztrálni, de erre indulás előtt a helyszínen is van mód. A Tourinform-iroda (Szent György utca 2.) elől indul a csoport szombatonként 11 órakor, a vezetés időtartama 1–1,5 óra. Ezeket a programokat mindig megtartják, függetlenül a jelentkezők számától, de más tematikus vezetéseket is indítanak. Az elmúlt évben alkalmanként átlagosan húszan vettek részt a felfedező sétákon, nemcsak turisták, hanem helyiek is.

– A soproniak szeretik a városukat, sok lokálpatrióta tart velünk és egyre több olyan érdeklődő, akik az elmúlt években költöztek ide és szeretnék jobban megismerni a lakóhelyüket. Soha nem ugyanazt mondom el, mint az előző alkalommal, hiszen azt én is unnám, ezért akár minden szombaton velünk lehet tartani – invitált a városismereti programra az idegenvezető.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában