Jussanak haza a kószálók!

2023.01.02. 14:36

Sokan találtak, vagy keresik kutyájukat a szilveszteri durrogtatás után - Győr-Moson-Sopronban egyedülálló adatbázist hoztak létre

"Gazdi hol vagy?" - A települések Facebook csoportjaiban az év első napjaiban megsokasodnak a kutya keresők és találók. Idén is sok eb riadt meg a szilveszteri durrogástól. Menhelyekkel és önkéntesekkel beszéltünk a tapasztalataikról és arról, hova fordulhatunk talált kisállattal. Mutatjuk azoknak a helyeknek a listáját, ahol tudnak chipet olvasni.

Bella Violetta

Dömötör Klaudia a győri menhely munkatársa mutatta meg nekünk, milyen egyszerű leolvasni a chip adatait, már ha a gazda szabályszerűen regisztrálta is. Fotó: Rákóczi Ádám

– Összesen 7 kutyust vittünk haza chip szám alapján, egy pedig nálunk várta meg a gazdáját. – mondta Nagy Péter a győri menhelyet üzemeltető Emberek az állatokért Alapítvány kuratóriumi tagja. – Elég magas szám ez, különösen ahhoz képest, hogy idén mérsékeltebb volt a petárdázás a korábbiakhoz képest. A durrogás intenzitása még szilveszter este is kisebb volt, mint máskor.

Azt mondja, még nem látni a végleges számot hány kutyát kell hazasegíteni, mert ilyenkor még hét nyolc napig kerülnek elő gazdátlan ebek. Sajnos minden évben van olyan is, akit hiába keresnek.

– Szomorú, hogy többször csak onnan tudta meg a tulaj, hogy hiányzik a kutyája, hogy felvettük vele a kapcsolatot. Jellemzően kinti tartású ebekről beszélünk, és volt ahol nagyon alacsony volt a kerítés. Sőt szinte mindenütt lett volna olyan pince, vagy garázs, ahova lett volna lehetőség elzárni az állatot –mondta Nagy Péter.

– Nyolc önkéntessel voltunk kinn terepen szilveszterkor. Egyetlen kutyust kellett elhelyeznünk amíg a gazda érte jött, de 16-17 esetben olvastunk chipet – mondta Bagócsi Szabina a soproni menhelyet üzemeltető Soproni Állat- és Természetvédők Egyesülete tagja, állatmentő. 

– Mindenki a petárdázókat és tűzijátékozókat szidja, de azt gondolom, egy felelős gazdának dolga előre készülni erre az időszakra. El szoktuk mondani, hogy már délelőtt érdemes elzárni a állatokat és az udvarra is csak pórázon kivinni, mert egy félős kutya akár két méteres kerítést is átugrik, átmászik. Minden gazdának a saját érdeke és felelőssége a családtagját megvédeni. Van olyan ideiglenes befogadónk, akinél 12 kutya vészelte át az év végét és mind megvannak.

Szobakenneles kutyás házukban behúzták a függönyöket, hangosra vették a zenét hogy ne is hallják a tűzijátékokat a négylábúak. De hiába van külterületen, így is voltak olyan erős durranások, amibe beleremegett az ablak. 

– Úgy tapasztaltam, itt Sopron környékén egyre több a durranás. Talán tűzijáték és petárda kevésbé, de ezek az újabban kapható hanggránátok brutálisak. A Vas megyei állatvédőkkel jó kapcsolatban vagyunk, ők tizenegy-néhány állatról tudnak akiket elütöttek.

Rónai-Tóth Szabina Kapuvár környéki önkéntes összeszedte hány helyen találunk chip-olvasót, akár menhely, állatvédő szervezet, benzinkút, vagy magánember birtokában legyen is. Az országban egyedülálló adatbázist hozott létre ezzel. 

– Évekkel ezelőtt szembesültem vele hogy szilveszter után talált kutya esetén nem tudják kihez fordulhatnak az emberek. Akkor álltam neki összegyűjteni a megyében lévő chip-olvasókat.

Hatodik éve vezeti már a listát és tölti fel 2-3 havonta állatbarát és települési csoportokba. 

– Az évek alatt kis közösséggé kovácsolódott a csapat, egymást segítve dolgozik mindenki. Az idei szilveszteri időszakban eddig közel 40 kutyát juttattak haza és még nincs vége.

A chip-olvasó listát itt tekinthetik meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában