Hirdetés

2023.01.20. 15:43

Mi kerüljön az asztalra? Az ízléses tálalás elengedhetetlen kellékei 

Adjuk meg a módját minden étkezésnek minőségi evőeszközök, tányérok és poharak használatával. 

Forrás: Pexels

Legyen szó egy ünnepi alkalomról, amikor összesereglik a szélesebb körű család, vagy akár egy laza hangulatú, baráti összejövetelről, mindig hasznos lehet, ha van a háznál megfelelő számú pohár, tányér, evőeszköz. Ideális esetben ezek egy stílust képviselnek, igazodnak a felszolgált fogásokhoz és italokhoz, de még az asztalterítővel és a szalvétagyűrűvel is harmonizálnak. Bár az asztali etikett merev szabályait ritkán tartják be családi ebédkor, és valószínűleg egy vendégségben sem háborodik fel azon senki, hogyha fehérboros pohárból kell elfogyasztani a bordói vörösbort, nem árt, ha felmérjük készleteinket, és tudatosan döntünk arról, hogy az étkezés típusától és a létszámtól függően mi kerüljön az asztalra. 

A porcelán étkészletek soha nem mennek ki a divatból 

A legtöbb háztartásban fellelhető legalább egy olyan porcelán étkészlet, mely családi örökségből származik, nagyrészt eszmei értékkel bír, családi anekdoták fűződnek hozzá, értelemszerűen nem egy átlagos hétköznapon kerül az asztalra. A porcelán étkészletek soha nem mennek ki a divatból, mert ünnepélyességet kölcsönöznek a legszerényebb vacsorának is. Ma sem szokatlan minőségi porcelán étkészlétet ajándékozni friss házasoknak vagy ballagóknak. A legnépszerűbb termékek titka nemesi egyszerűségükben, klasszikus eleganciájukban rejlik. Szofisztikált ízlésre vall a vintage hangulatot ébresztő virágmintás angol porcelán tányérok térhódítása is. 

Ha asztaltársaságot látunk vendégül, ne feledkezzünk meg a szervírozó tálak és snacktálcák beszerzéséről sem: az étvágygerjesztő előételekhez, a sós és édes süteményekhez különböző tál dukál. A főfogások ízléses tálalása gyerekjátéknak számít egy szemet gyönyörködtető tálcán. Garantáltan minden vendég értékelni fogja az esztétikus tálalást. 

Már csak néhány pohár, és kész az ünnepi asztal! 

Üdítő színeket csempészhetünk az ünnepi asztalra pár élénk pohárral, esetleg változtathatunk a teríték összhatásán néhány szokatlanabb formavilágú kancsóval vagy dekantálóval. Az etikett szabályai megkövetelik, hogy az ital típusának megfelelő poharakat válasszunk, és használati sorrend szerint sorakoztassuk fel ezeket a kések és kanalak fölött. Érdemes azonban arra is odafigyelni, hogy a túl sok pohár zavaró lehet – a kevesebb néha több elve alapján törekedhetünk az egyszerűségre. 

Tekintettel arra, hogy a hulladékfajták közül az üveg bomlik le a leglassabban, miközben ez az egyetlen olyan hulladék, amely számtalanszor újrahasznosítható minőségromlás nélkül, újabban népszerűek az újrahasznosított üvegből készült pohárszettek is, melyek ajándékötletnek is nagyszerűek. 

Az asztal kinézeténél nyilvánvalóan fontosabb, hogy a vendégek érezzék magukat jól, élvezzék az ízgazdag ételeket és a jó társaságot – de ha mindehhez hozzájárul egy ízlésesen megterített asztal, akkor miért mondanánk rá nemet? (X)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában