Bíznak a felépülésében

2023.01.11. 07:17

Még küzdenek a Levélen leégett ház tulajdonosának életéért - Fotók

Máig nem tudni pontosan, hogyan is lobbantak fel a lángok múlt szombaton este abban a levéli családi házban, melynek tulajdonosa súlyos állapotban került a győri kórházba, és jelenleg is az intenzív osztályon kezelik. Rékasi Gyulát a szomszédja, Kovács Péter menekítette ki az égő ingatlanból.

Mészely Réka

A tűzfészek Rékasi Gyula szobájában volt, amely teljesen kiégett. Fotó: Mészely Réka

Múlt szombaton a lángok martalékává vált a levéli Rékasi Gyula otthona, a 67 éves nyugdíjas férfit a szomszédja menekítette ki az égő házból. Most a győri kórház intenzív osztályán küzdenek az életéért és egészségi állapotának mielőbbi javulásáért. Az ingatlan sorsa statikus véleményén is múlik, de vélhetően bontani kell, ami jelentős költség lesz. Az özvegy édesapa felépülésében bíznak lányai. 

Valószínű a kályha melletti tüzelőanyag gyulladhatott meg abban a szobában, melyben Rékasi Gyula a napjait töltötte. Ez teljesen kiégett, egy éjjeliszekrény maradványai, egy kályhacső árulkodik arról, hogy itt bármi is lehetett. A lángok még a szomszédos szobát valamelyest megkímélték, de a konyha és a mellette lévő előtér, annak tetőrésze szinte a felismerhetetlenségig leégett. 

– A dédnagymamám házába 9 éves koromban költöztünk. Azóta a szüleim itt éltek, édesanyámat több mint tíz éve veszítettük el. Sajnos a ház nagyon régi, csak részben tudtuk felújítani, szigetelni. Az a szoba volt jobban fűthető, amiben édesapám lakott. Szerettem volna, ha hozzám költözött volna, de ragaszkodott az otthonához, a kertben lévő szőlőhöz – mesélte Szabóné Rékasi Krisztina, miközben körbevezet a romok között... 

Mint mondta, azon a szomorú szombat estén volt, aki telefonon hívta és volt, aki személyesen is kereste, hogy ég az édesapja otthona. A lángokra a szomszéd, Kovács Péter figyelt fel, és indult is kimenekíteni Rékasi Gyulát, akit a konyha padlóján talált. Lánya szerint vélhetően a füstmérgezés következtében veszíthette eszméletét, a feje is megsérült. 

A lángok oltásán a mosonmagyaróvári és levéli hivatásos tűzoltók mellett a hegyeshalmi és levéli önkéntesek is dolgoztak. Szerencsére nem terjedt tovább a tűz a szomszédos ingatlanra. Statikus véleménye után derülhet ki, részben megmenthető-e vagy teljes bontás vár rá. Sajnos biztosítás nem volt rá. 

– Tavaly nyáron a húgom kapott stroke-ot, őt hónapokig gondoztam. Bízom édesapám felépülésében, róla is gondoskodni fogok – osztotta meg könnyei között Krisztina, aki édesapja miatt is költözött vissza Levélre, itt vásárolt ingatlant, hogy naponta be tudjon neki vásárolni, mosni, főzni tudjon rá. 

Kiss Béla levéli polgármester a tűzeset óta igyekszik segíteni: első körben az önkormányzat rendkívüli települési támogatással állt a család mellé, a közterületen lévő építési törmeléknek pedig konténert biztosítanak. 

– Gyula legyen jobban! Egyeztetünk a szakemberekkel, mit lehet tenni a házért. Volt már rá sajnos példa, hogy össze kellett fognunk a családért, most is szívesen állunk majd a jótékonysági rendezvények mellé – hangsúlyozta a faluvezető. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában