A sikerhez vezető út

2023.01.28. 16:30

Az újdonságok teszik izgalmassá a győri Audi mérnökének munkáját és a sportlövészet a szabadidejét

Nagy lelkesedéssel beszél munkájáról és hobbijáról egyaránt Pődör Attila, az Audi Hungaria Zrt. logisztikai folyamat- és struktúratervező mérnöke. Szakmájában és a szabadidejében űzött sportlövészetben is a dinamizmust, a fejlődés lehetőségét, az innovatív megoldásokat keresi és sikeresen veszi az akadályokat.

kisalfold.hu

Pődör Attila: A logisztikai tervezésnek köszönhetően egyetlen alkatrész, munkadarab se tud rossz helyre kerülni.

Fotó: Csapó Balázs

A győri Széchenyi István Egyetemen, logisztika szakon szereztem diplomát, előtte 3 hónapot gyakornokként már az Audinál töltöttem – emlékezett vissza pályafutásának induló időszakára Pődör Attila. – Munkavállalóként 2011 óta dolgozom a vállalatnál, az operatív logisztikai részlegen kezdtem. Ez egy nagyon intenzív, mondhatnám „pörgős” időszak volt az életemben, sokat tanultam, sok gyakorlati tapasztalatot szereztem a logisztikai szolgáltatásokról, a folyamatokról, hiszen szoros kapcsolatban voltunk a gyártósorokon, a termelésben folyó munkával. 

Az első években megszerzett ismeretek nagyon hasznosnak bizonyultak akkor is, amikor a fiatal mérnöknek új területen kellett bizonyítania. 

Logisztika mindenütt 

– A logisztikai struktúra- és folyamattervezési részlegre kerültem 2016-ban, azóta itt dolgozom. A szakmának ez egy olyan speciális területe, amelynek fókuszában elsősorban a jövőbeni folyamatok állnak. A logisztikai tervezés feladata a motorgyárban tervezett új termékek esetén a logisztikai koncepciók megtervezése és azok megvalósítása. A folyamat- és struktúratervezők munkája magában foglalja a gyártás kiszolgálásához szükséges logisztikai felületek, raktárak, raktári rendszerek, anyagellátási folyamatok tervezését, felügyeletét, az ehhez szükséges anyagmozgató eszközök biztosítását, rendszeres kapacitásvizsgálatokon keresztül a már működő logisztikai folyamatok optimalizálását és a logisztikai költségek tervezését. Ahogyan az életben, úgy a vállalat működésében is mindenre hatással van, mindent behálóz a logisztika. A mindennapjainkat sem tudjuk menedzselni anélkül, hogy átgondolnánk, mikor, hová és mivel megyünk, és egy motorgyár sem működhet anélkül, hogy precízen megterveznénk az alapanyagok érkezésétől a kész termék kiszállításáig tartó bonyolult és szerteágazó folyamat minden egyes lépését, mozzanatát. 

Azt, hogy ezeknek a feladatoknak az ellátása a világ legnagyobb motorgyárának esetében mekkora kihívást jelent, talán csak az érzékelheti, aki belép az Audi győri motorraktárának csarnokába. A hatalmas épületben megszámlálhatatlan mennyiségű alkatrész, kész motor, egyéb berendezés tölti meg a labirintusnak tűnő polcrendszereket, melyek között munkatársak, robotkarok és targoncák sora cikázik a kívülálló számára megfejthetetlen szabályok szerint, ám mégis olyan rendben, hogy a megfelelő termék minden esetben a megfelelő időben kerül a neki rendelt helyre. Évente mintegy kétmillió motor (azon belül is belső égésű és elektromos hajtású) hagyja el a gyártósorokat, s egyrészt a logisztika biztosítja ez előállításukhoz szükséges alapanyagokat, másrészt a motorraktárban daruzzák át, könyvelik és a vevői lehívásoknak megfelelően készítik elő kiszállításra a kész termékeket, a naponta érkező hét-nyolcezer erőforrást. A csarnokhoz kapcsolódó kilenc vasúti beállót naponta huszonhét vagon hagyja el, ezzel párhuzamosan indul útnak hatvan, egyenként huszonnégy tonnás kamion a motorokkal. 

Precizitás és folyamatbiztonság 

– A motorok szállításának megszervezése rendkívül izgalmas feladat, hiszen kapcsolatban állunk a gyártósorokkal és a konszern több mint harminc vevőjével. Így mi is hatással vagyunk a külső és belső partnereinkre és ők is hatással vannak ránk – világított rá a munka összetettségére Pődör Attila, s azt is érzékeltette, hogyan tudják garantálni, hogy a tevékenységet zökkenők és hibák nélkül végezzék. 

– A logisztikai tervezés egyik legfontosabb eleme, követelménye a folyamatbiztonság. Olyan rendszereket alakítunk ki, amelyekbe több ellenőrző pontot építünk be, a vizuális ellenőrzés mellett technikai kontroll garantálja a hibátlan működést. A termékeket rendszerszinten követjük, szkennerekkel kezeljük, melyek azonnal figyelmeztetik a dolgozókat, ha az előírásoknak nem megfelelő történést észlelnek. Gyakorlatilag egyetlen alkatrész, egyetlen munkadarab sem tud rossz helyre kerülni, maga a rendszer zárja ki a hibázás lehetőségét. 

Inspiráló innováció 

A fiatal mérnök hozzátette: jelenlegi munkájában, a logisztikai struktúrák és folyamatok tervezésében óriási segítséget nyújtanak az operatív részlegen összegyűjtött tapasztalatai. Tud a felhasználók fejével gondolkodni, látja, milyen szempontokat kell szem előtt tartania, hogy a tervezőasztalon megszületett elképzelések hatékonyan működjenek a gyakorlatban. Ami pedig évek elteltével is inspirálja, az a szakmai újdonságok megismerése és a legmodernebb technológiáknak az Audi rendszereibe történő integrálása, mindezt szakmailag professzionális logisztikus kollégákkal közösen. 

– A már kialakított és alkalmazott logisztikai folyamatok optimalizálása, fejlesztése mellett az innovatív technológiák felkutatása, megismerése és adaptálása is fontos része a tevékenységünknek. 

Nagyon élvezem, hogy a világ vezető motorgyártójánál dolgozhatok, mert lehetőségem van arra, hogy megismerjem a legújabb, akár a cégcsoporton belülről, akár azon kívülről érkező szakmai megoldásokat

 – a vezető nélküli sorkiszolgálóktól a robotizált motorleszedésig –, és közreműködhetek annak kidolgozásában, hogyan tudjuk ezeket a saját területünkön bevezetni. A konszernhez való tartozás biztosítja ehhez a megfelelő eszközöket, a cég szemléletmódja pedig támogatja, hogy igazi alkotómunkát végezzünk. Bár már jó ideje vagyok alkalmazásban az Audinál, ennyi idő után is motivál a vállalattól kapott lehetőség és az a szabadságfok, amelynek köszönhetően folyamatosan szélesíthetem látókörömet és egyénként is van lehetőségem a fejlődésre, a tanulásra. 

Élményből versenysport 

A munka utáni kikapcsolódást Pődör Attila számára a néhány évvel ezelőtt választott hobbija, az éles sportlövészet, s annak is egy speciális, dinamikus változata jelenti. 

– Magával a lövészettel már gyermekkoromban találkoztam, akkor még persze inkább légpuska, airsoft fegyver volt a kezemben, és mindig fennmaradt az érdeklődésem a fegyverek iránt. Aztán úgy három évvel ezelőtt egy lövészeti élménycsomagot kaptam ajándékba, amely az éleslövészet kipróbálását tette lehetővé. Annyira megtetszett ez a sport, hogy ezután beléptem egy lövészklubba, majd rendszeresen kijártam a lőtérre. 

Pontlövészettel kezdtem, ami egy statikus forma, az ember egy helyben áll, s igyekszik minél pontosabban eltalálni a tizenöt-huszonöt vagy éppen ötven méterre lévő célt. Ahogy mind jobban megismerkedtem ezzel a világgal, láttam, hogy ezenkívül milyen sokféle lehetőséget kínál ez a tevékenység. Így körülbelül egy évvel később a dinamikus formánál, azon belül is a szituációs lövészetnél kötöttem ki. 

Ennek lényege, hogy egy adott történethez kapcsolódóan alakítanak ki pályákat, melyeken a versenyzőnek végig kell mennie úgy, hogy a kijelölt papír- és fémcélokat minél gyorsabban találja el.

 A gyorsaság mellett természetesen a pontosság is számít, hibás találatok esetén plusz másodperceket adnak a versenyző idejéhez. Itt tehát különböző testhelyzetekben, mozgás közben használjuk a fegyvert, illetve fegyvereket, amelyek szintén különbözőek lehetnek a karabélytól a pisztolyon át a precíziós és sörétes puskáig. 

Dinamizmus a lőtereken 

A dinamikus sportlövészet rendkívül komplex tevékenység, hiszen nem elég gyorsnak és pontosnak lenni a pályán, de a fegyverek működését is meg kell tanulniuk a versenyzőknek és a fokozott biztonsági előírásokat is maradéktalanul be kell tartaniuk. 

– A pályák eredményes teljesítéséhez fizikai teljesítményre ugyanúgy szükség van, mint a mentális koncentrációra – avatott be a részletekbe Pődör Attila. – Figyelni kell a feladatra, reagálni a váratlan helyzetekre, mindezt úgy, hogy közben még véletlenül se veszélyeztessünk senkit a környezetünkben. Sokan gondolhatják, hogy ez egy veszélyes sport, de olyan szigorú biztonsági előírásokat kell betartanunk, amilyenek más mozgásformáknál fel sem merülnek. Nemcsak a versenyek, hanem az edzések is képzett lövészetvezető ellenőrzése alatt zajlanak, pontos nyilvántartást vezetnek mindenről, ami a lőtéren történik. A versenyzőknek maguknak is tisztában kell lenniük a biztonsági előírások részleteivel, és ismerniük kell a kezükbe kerülő fegyverek működését, használatát, az esetlegesen fellépő technikai problémák kezelésének módját. 

Pődör Attila csupán három éve kezdett versenyszerűen foglalkozni a sportlövészettel, s rövid időn belül sikerült figyelemre méltó eredményeket elérnie. Az elmúlt évben több mint harminc versenyen vett részt, s összesen huszonöt érmet szerzett, köztük több országos második és harmadik helyezést. 

A dobogó legfelső foka sem maradt ki repertoárból: az élethű önvédelmi szituációkat szimuláló IDPA szakág úgynevezett carry optics divíziójában országos bajnoki címet szerzett. 

– Az egész napos, nagy melegben rendezett országos megmérettetésen tizenhárom pályát kellett teljesíteni, egy nagyon erős mezőnyben sikerült megszereznem az első helyezést. A versenyzés mellett lövészetvezetőként és több szakágban versenybíróként is tevékenykedem, szélesítve ezzel is a lövészsportban a látókörömet – tette teljessé a képet Attila. 

Az életre nevel 

Bár a sikerek jó motivációt jelentenek, Pődör Attila nem ezt tartja a legfontosabbnak abból, amit ettől a sportágtól kaphat. 
– Természetesen továbbra is aktívan részt veszek a versenyeken, fontos a cél, és nagyon jó érzés a dobogóra állni, de elsősorban élvezni szeretném a lövészetet, az oda vezető út fontosabb számomra, mint az elért eredmény. Jó a közösség, a hangulat, jó összejönni az edzéseken és a versenyeken. Mindenkit csak arra tudok biztatni, hogy próbálja ki ezt a sportot, számos lőtéren van lehetőség biztonságos körülmények között megismerkedni ennek a sportnak a szépségeivel. Kortól, nemtől függetlenül – mivel a lőkészség folyamatosan fejleszthető – bárki bármikor elkezdheti, és olyan sokféle lehetőség közül választhat, hogy biztosan talál a személyiségének megfelelőt, hozzá közelállót. Az éles sportlövészet amellett, hogy kitűnő mozgásforma, fegyelemre, odafigyelésre tanít, csupa olyan dologban fejlődhetünk, amelyek az élet más területein is hasznunkra válnak. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában