Gasztrotörténelem

2023.01.31. 14:31

A Storno család receptjei generációról generációra szálltak - Régmúlt ételeket kelt életre a múzeum Sopronban - galéria

A Storno család hagyatékából származó kéziratos szakácskönyvek alapján a Soproni Múzeum új életre kelti a művelt polgárság és az arisztokrácia receptjeit.

Papp Fanni

Erdeiné Kuslics Katalin korhű ruhában készítette el a Storno család receptjeit. Fotó: Soproni Múzeum

Az eredetileg Svájcból származó Storno család nevéhez fűződik a műtárgygyűjtemény, amelyet a család három nemzedéke hozott létre Sopronban. A család hagyatékából kerültek elő a kézzel írott receptes füzetek is, melyek ifj. Storno Ferencné Ackerler Annáé és menyéé, Storno Miksáné Slama Eleonóráé voltak.

– Jó pár évvel ezelőtt hobbiként útjára indítottuk a Storno-konyhát néhány kollégámmal, ugyanis a család hagyatékában fennmaradtak a hölgytagok kézzel írott receptjei, de a múzeum könyvtári gyűjteményében is találtuk néhány XVIII–XIX. századi könyvet. Az érdeklődésem az utóbbi időben fordult még jobban a Storno-receptek felé, hiszen csoda, hogy ránk maradtak. Az pedig ráadás, hogy a hölgytagokról keveset tudunk. Így még közelebb kerülhetünk hozzájuk – mondta el Erdeiné Kuslics Katalin múzeumpedagógus.

– Sok leírás generációról generációra szállt, erősen hasonlítanak a mai ízlésvilágunkra. Érdekes látni, hogy már megtaláljuk például a dobostorta receptjét, pedig ez akkoriban még kuriózum volt. Az viszont teljesen eltér a mai konyhától, hogy például csirkehúsos recept­tel alig találkozunk. Az ételeket főként marha-, disznó- vagy vadhúsból készítették. A belsőségek is népszerűek lehettek, fellelhetőek mindkét füzetben – részletezte Erdeiné Kuslics Katalin.

Erdeiné Kuslics Katalin korhű ruhában készítette el a Storno család receptjeit. Fotó: Soproni Múzeum

A receptek elkészítése mögött nem kis munka áll, hiszen németül íródtak. – Eleinte hosszabb időbe telt egy-egy recept elolvasása, ma már könnyebben megy. Nehezítő tényező, hogy tájegységre jellemző alapanyagokat is használtak. Egyeztetünk történészekkel és művészettörténészekkel is – fűzte hozzá Erdeiné Kuslics Katalin. A vállalkozószelleműek is kipróbálhatják a múltbéli recepteket, amikből a múzeum gasztroblogján, a www.stornokonyha.hu oldalon válogathatnak. Az érdeklődők a pontos leírások mellett érdekes történeteket is megtalálnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában