A hét embere

2023.01.15. 17:25

A mosonmagyaróvári Szöke Mónika az év lakberendezője projekt kategóriában

Egy jó lakberendező úgy alakít ki színeiben, stílusában kivételes tereket, hogy közben számos olyan szempontot megvizsgál, amelyekre szaktudás és sokéves tapasztalat hiányában nem gondol az otthonteremtő – vallja a mosonmagyaróvári Szöke Mónika, aki az év lakberendezője lett és a közönségdíjat is magáénak tudhatja a Lakberendezők Országos Szövetségének pályázatán projekt kategóriában.

Mészely Réka

A Moson HR irodaépületének tervezése számtalan kihívás elé állított, rengeteg tapasztalatot szereztem, ami szakmailag sokat formált rajtam – emelte ki Szöke Mónika lakberendező, akinek e tervét országosan is elismerte a szakma és a közönség is.

– A „21. századi munkaterek az üveg és a beton ölelésében” elnevezésű projektjének köszönhetően elnyerte „Az év lakberendezője” címet projekt kategóriában. Mit jelentett önnek ez az elismerés?

– Elsősorban megerősítést, hogy talán jó úton járok. Kíváncsi voltam, hogy egy ilyen neves szakemberekből álló értékelőbizottság előtt megállom-e a helyem, támpontokat kerestem arra nézve, hogy miben fejlődhetek tovább. A szakmai elismerés mellett az is hatalmas öröm, hogy az internetes szavazók is ezt a projektet találták a legszebbnek.

– Miként választotta hivatásául a lakberendezést?

– Így utólag visszagondolva mindig is lakberendezőnek készültem, gyerekként imádtam ide-oda tologatni a bútorokat, kerestem, minek hol lenne a legjobb helye a házban. Akkor még nem tudtam, hogy ez valójában egy hivatás, ami tanulható, és amellyel segíteni tudok azoknak az embereknek, akiket kevésbé hoz lázba a kanapé színe vagy a tökéletes lámpa felkutatása az étkezőasztal fölé.

Fotók: Mészely Réka

– Az utóbbi években nagyon sok új otthon épült. Miért jó, ha szakember segítségét kérjük a berendezéskor? Milyen pluszt hozhat egy lakberendező munkája?

– A lakberendezés, mint minden kreatív szakma, magán hordozza annak az embernek a személyiségjegyeit, aki „műveli” azt. Minden lakberendező picit más irányból közelíti meg a fel­adatot, nincs egy recept vagy szigorúan követendő „feladatsor”, amelyen végighaladva garantált a siker. Egy jó lakberendező úgy alakít ki színeiben, stílusában kivételes tereket, hogy közben számos olyan szempontot megvizsgál, amelyekre szaktudás és sokéves tapasztalat hiányában nem gondol az otthonteremtő. Építészeti és anyagismeret, a modern stílus­irányzatok, valamint a korszerű gépészeti és elektromos eszközök, eljárások nyomon követése és sok más tudás­anyag mind szerepelnek egy felkészült lakberendező kelléktárában. A 3D látványtervek hatalmas segítséget jelentenek abban, hogy a lehető legjobb döntéseket hozzuk meg anélkül, hogy költséges hibákat követnénk el. Ideális esetben a lakberendező segít a kivitelezés lebonyolításában is: szakterveket készít, összehangolja a munkafolyamatokat, megfelelő termékeket és szakembereket ajánl. Egy lakberendező által tervezett ingatlan minden esetben jelentősen emeli annak értékét, ezért a tervezésre fordított összeg biztosan megtérül, sőt.

– Családi házak mellett közösségi terek, irodák is köthetőek az ön nevéhez. Mely munkáira a legbüszkébb?

– Kiemelten büszke vagyok azokra a közösségi terekre, amelyek sok éven keresztül, akár több generációt fognak kiszolgálni. Ilyen projekt volt a tavalyi évben például a kimlei faluház nagytermének felújítása. A Moson HR irodaépületének tervezése számtalan kihívás elé állított, rengeteg tapasztalatot szereztem, ami szakmailag sokat formált rajtam. A megbízó, Billvachs Péter bizalma felém és elkötelezettsége a maximális minőség megvalósítása iránt mind szükséges volt ahhoz, hogy ezt a díjat elnyerhessem.

A Moson HR irodaépületének tervezése számtalan kihívás elé állított, rengeteg tapasztalatot szereztem, ami szakmailag sokat formált rajtam – emelte ki Szöke Mónika lakberendező, akinek e tervét országosan is elismerte a szakma és a közönség is.

– Mi a hitvallása?

– Életünk felét a munkahelyen, másik felét otthonunkban töltjük. Talán nem is gondolunk bele igazán, hogy a minket körülvevő terek mekkora befolyással vannak az egészségünkre, a hangulatunkra, a kreativitásunkra, mennyire meghatározzák a pihenésre, kikapcsolódásra szánt idő minőségét. A legnehezebb, egyben legszebb része a munkánknak, hogy felismerjük ügyfeleink igényeit, és az ingatlanok nyújtotta lehetőségekkel összeegyeztetve jól funkcionáló, személyre szabott, egyedi tereket hozzunk létre.

Névjegy

Szöke Mónika 2006-ban szerzett lakberendezői végzettséget igazoló bizonyítványt és néhány éve a grafikusszakmát is elsajátította. Sok éven át, lépésről lépésre haladva építette fel vállalkozását és ügyfélkörét, minden hibából sokat tanulva és minden sikertől egyre lelkesebben, magabiztosabban állt az újabb feladatok elé. Mai napig nagy izgalommal veti bele magát az új projektek kidolgozásába, és elégedettséggel, boldogsággal tölti el, ha láthatja ügyfelei örömét, amikor birtokba veszik új otthonukat, vállalkozásuk tereit.

2021-ben lányával közösen megalapította saját cégét, a Normaform Kreatív Kft.-t, mely tervezéssel, kivitelezéssel és marketingtevékenységgel foglalkozik. Hamarosan elkészül webáruházuk is, melyen elsősorban azon partnereik termékeit kínálják majd, akik az évek alatt bizonyították, hogy számukra is az ügyfelek elégedettsége a legfontosabb. 

A Moson HR irodaépületének tervezése számtalan kihívás elé állított, rengeteg tapasztalatot szereztem, ami szakmailag sokat formált rajtam – emelte ki Szöke Mónika lakberendező, akinek e tervét országosan is elismerte a szakma és a közönség is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában