A fotószárítótól a rasztergépig

2023.01.28. 05:47

72 éven átívelő időutazás a legendás üzletben – Látványos kiállítás nyílt a sétálóutcán Győrben – videó, fotók

A Baross út és valószínűleg az egész kisalföldi vármegyeszékhely egyik legrégebben működő vállalkozása a Győri Fényképész Szövetkezet.

Szeghalmi Balázs

Felvételünkön Berkes Krisztina, a szövetkezet jelenlegi vezetője.

Fotó: Csapó Balázs

  • Az utóbbi hónapokban átalakított üzlet a régi idők előtt tiszteleg azzal a kiállítással, amely vonzza a sétálók tekintetét.
  • A különleges bemutatót mi is megtekintettük, majd múltról és jövőről egyaránt beszélgettünk az üzlet munkatársaival.
  • A minitárlathoz a Fényszöv egykori és jelenlegi tagjai (Baracskainé Csonka Gertrúd, Kalmárné Ritter Lívia, Molnár Ernőné, Persayné Várady Ildikó, Rózsárné Takács Éva, Nagy István), valamint Bedő András hobbifotós ajánlotta fel a relikviákat. 

Milliónyi pillanat több mint hét évtized alatt

A teljesség igénye nélkül negatív retusáló pult, nagyító, fotószárító, rasztergép és közel tucatnyi egykori remek fényképezőgép hirdeti a belváros szívében, hogy több mint hét évtized alatt milliónyi családi, baráti és céges pillanatot sikerült örök emlékké varázsolni a patinás üzletben. A mély győri gyökerekkel rendelkező családok tagjai között alig-alig akad olyan, aki ne járt volna esküvői vagy szülinapi fotózás ügyében itt.

Nehéz kezdet

A mondás szerint minden kezdet nehéz – ez a Győri Fényképész Szövetkezet esetében hatványozottan igaz volt. Az alapítás 1951-ben, hazánk egyik legnehezebb korszakában zajlott. A maszek fotósok sem kerülhették el sorsukat, azaz az államosításokat. Korábbi üzleteiket, eszközeiket kénytelen-kelletlen a „közösbe” kellett tenniük, és kizárólag a fényképészszövetkezet égisze alatt folytathatták munkásságukat.

„1984-ben kerültem ide tanulóként, 1986 óta vagyok tagja a szövetkezetnek. Volt szerencsém megismerni Győr egykori híres fényképészeit, mindenekelőtt a Jánossy dinasztia több tagját. Ezek az emberek életük végéig szomorúak voltak a saját üzletük elvesztése miatt, mégis szívvel-lélekkel dolgoztak az ügyfelekért, szenvedéllyel űzték a szakmát. A fényképészet volt a mindenük, napi örömforrásként tekintettek a munkára, mindig elhivatottsággal álltak a fotózásokhoz” – mesélte Baracskainé Csonka Gertrúd.

Baracskainé Csonka Gertrúd 1986 óta tagja a szövetkezetnek.
Fotós: Csapó Balázs

Akikre büszkék vagyunk nagyon

A Kisalföld egykori kiváló munkatársai közül hárman is, H. Baranyai Edina, Bertleff András és Szük Ödön is a Fényszövnél tanulta a szakma alapjait.

Régi értékek, új trendek

Az üzlet jelenlegi stúdióvezetője, a Győri Fényképész Szövetkezet elnöke, Berkes Krisztina bízik abban, hogy a hangulatos üzlet még hosszú ideig megmarad és továbbra is örömteli pillanatokkal ajándékozza meg a győrieket.

„Az elmúlt hónapokban a stúdiót korszerűsítettük, az üzlet is modern köntöst kapott. A Fényszöv régi értékeit megőrizzük, ugyanakkor nyitunk az új trendek felé. Ennek része, hogy szeretnénk olyan fotósszakmai foglalkozásokat tartani, amelyek népszerűek a fiatalok körében. Az is felmerült, hogy a régi gépekkel is készítsünk majd képeket a workshopok során” – hallottuk Berkes Krisztinától, aki fotós pályafutása elején főként motorversenyeket fotózott a Hungaroringen.

Felvételünkön Berkes Krisztina, a szövetkezet jelenlegi vezetője.
Fotós: Csapó Balázs

Február végéig

A XX. századi, működőképes masinákat február végéig lehet megtekinteni a Győri Fényképész Szövetkezet kirakatában. A boltban dolgozók szívesen meg is mutatják az eszközöket, remekül ismerik az összeset, hisz anno ezeket használták. Az emléktárgyakról videót és galériát is nézhetnek a kisalfold.hu-n.

Várjuk a régi üzletek jelentkezését

A több évtizedes múltra visszatekintő helyi boltok, családi vállalkozások különleges történetét a jövőben is szívesen bemutatjuk a Kisalföldben. Akiket érdekel a riport, kérjük, a [email protected] e-mailen jelentkezzenek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában