Gálaműsorban a tánc szeretete

2023.01.06. 11:23

2024-ben olimpiai sportág lesz a breaktánc - Sopron környéki és rábaközi táncosok várják az alkalmat - galéria

Remek versenyeredmények, látványos gálák, közel 250 tag, 2023-as jubileum. Utánajártunk, mik történtek és mi várható idén a Movement Dance School tánciskola háza táján.

Kustor Réka

A Movement Dance School Polar Expressz gálája mindhárom alkalommal telt házas volt. Fotó: Babos Zsolt

Rabi Imre, a Movement Dance School egyesületi vezetője a visszaemlékezést a legutóbbi gálaműsorukkal kezdi, mely Polar Expressz néven futott, és amiben az ismert filmet dolgozták fel, formálták a saját táncaik képére. 

– A csornai, fertőszentmiklósi és kapuvári táncosok karácsonyi műsora volt ez, mindhárom előadás nagy érdeklődés mellett zajlott, telt házas volt – kezdte Imre, de nem ez volt az első feldolgozásuk. Emlékezetes volt, mikor több egyesülettel meg­idézték Hany Istók legendáját, de látványosra sikerült az iparkamara szakmabörzét rekonstruá­­ló jelenete is. – Próbálunk eleget tenni a felkéréseknek – jegyezte meg az egyesület vezetője. 

Nem volt hiány a látványos elemekből a táncegyesület előadásán. Fotó: Babos Zsolt

Mészáros Laura a modern és kortárs táncokat, Rabi Imre a hiphop-, breakvonalat viszi, és emellé jön be kettejüktől az akrobatika. Sőt, már a tanulóik közül is többen bontogatják a szárnyaikat és kacsingatnak a tanítás felé. 

A táncegyesületnek egyébként közel 250 tagja van. Több településen is jelen vannak, Csornán, Fertőszentmiklóson és Kapuváron oktatnak, helyi és környékbeli tagjaik vannak az óvodás korosztálytól egészen a felnőttekig. 

Rabi Imre röviden összefoglalta a tavalyi év főbb eseményeit: – Voltunk több táncversenyen, ahol a különdíjtól kezdve a dobogó legfelső fokáig értünk el helyezéseket csoportos kategóriában, szólóban és duóban egyaránt. A fiúk elsők lettek a horvátországi Európa-bajnokságon. Tavaly év elején volt a 11. Gangster Challenge táncverseny. Saját szervezés, csak hiphopkategóriában, ez idén március elején újra lesz. Nyáron voltak az Erzsébet-táboraink, tánctáborok a hagyományoknak megfelelően. Rendszeres fellépői vagyunk a helyi rendezvényeknek – emelt ki néhányat. 

A táncban megvan a tanulás és a kapcsolatépítés lehetősége határon innen és túl.

Nagy változás előtt áll a break­világ – 2024-től mint olimpiai sportág szerepel. Hazánkban is megalakulóban van a breakszövetség, elindultak a selejtezők mind az ifjúsági, mind a felnőtt­kategóriákban. Nagy előrelépés ez – tette hozzá, majd azzal folytatta, hogy idén jubileumra készülnek. – 2008-ban alakult meg az egyesület, 15 évesek leszünk. Vannak, akik kezdetektől fogva nálunk táncolnak – mondta. – Nagyon hiányoznak Magyarországon a táncosoknak, táncolni vágyóknak szóló klubok, ahol hiphop, r’n’b, soul szól egész este. Az elmúlt másfél évtizedben viszont minőségibbek lettek a produkciók, magasabb a színvonal, egyre nagyobb közönséget és több embert mozgat meg a tánc. Az internet révén a gyerekek gyorsan fejlődnek, de sokszor a hirtelen jött tudás elértéktelenedik. Mi próbáljuk átadni a tánc szeretetét, hogy megtanuljanak a táncon keresztül nyitottabbak lenni. Megvan benne a tanulás lehetősége, a lépések elsajátítása, a kapcsolatépítésé határon innen és túl. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában