A rábaközi hímzőkultúra őrzője

2022.12.04. 19:44

Székely Erzsébet népi iparművész ma is aktív és oktatja a technikákat Csornán

Országosan is kiemelkedik a népi hímzések sorából a csak Csornára jellemző aranyhímzés. És hogy ez a kincs megmaradt és nem kallódott el az elmúlt évtizedekben, egy csornai hímzőnek, Székely Erzsébet népi iparművésznek is köszönhető. Őt köszöntötték életmű-kiállítással tisztelői.

Cs. Kovács Attila

Székely Erzsébet (balra) életmű-kiállítását Szalayné Galambosi Tímea (jobbra) nyitotta meg. Középen Pető Péter.

Székely Erzsébet csornai népi iparművészt életmű-kiállítással ünnepelte meg az Aranyfonal Rábaközi Kézműves Egyesület. A művész kerek születésnapot ünnepel a napokban, 80 esztendős lett. Székely Erzsébet egyike azoknak az elhivatott képzőművészeknek, akiknek köszönhető, hogy a térség kincsei nem tűnnek el. Ő a rábaközi népművészet egyik legértékesebb elemét óvja és mutatja be: a hímzőkultúrát.

A csornai Városi Művelődési Központban szervezte meg az Aranyfonal Egyesület a tárlatot, melyen Székely Erzsébet munkái mellett a csoport többi alkotójának műveit is láthatja a közönség. Szalayné Galambosi Tímea, a házigazda intézmény igazgatója fogalmazta meg gondolatait Székely Erzsébetről és munkásságáról. A hímzés először a kikapcsolódást és feltöltődést jelentette számára.

Utóbb viszont már szerette volna „mások szívét is megmelengetni”. 1985 óta vesz részt alkotásaival megyei és országos kiállításokon, 1990-ben hímzőszakkör-vezető szakvizsgát tett. Óraadóként középiskolásoknak tanítja ma is a hímzéstechnikákat. 2005-ben elnyerte a Népi Iparművész címet. Tanítványai közül hárman lettek a népművészet ifjú mesterei, hárman pedig népi iparművészek.

Székely Erzsébet (balra) életmű-kiállítását Szalayné Galambosi Tímea (jobbra) nyitotta meg. Középen Pető Péter.

„Székely Erzsébet nagyon sokat tett azért, hogy a rábaközi népművészet egyik legértékesebb része, a sokszínű hímzőkultúra megmaradjon. Alkotásai letisztult módon képviselik őseink üzeneteit. Arányokat tartó, finoman hangolt módszerrel újraértelmezte a ma már csak múzeumban látható menyecskekendők motívumait és öltési technikáit.

Megőrizte, átmentette a csak a mi környékünkre jellemző, a magyar népi hímzések sorából kiemelkedő aranyhímzést. Ehhez a népművészeti hagyományok komoly ismeretére van szükség. Tévedni nem szabad, hiszen egy-egy hiba nemcsak félreöltést eredményez, hanem félreértést is, mellyel célt téveszt az üzenet” – mutatta be az ünneplő alkotót Szalayné Galambosi Tímea.

Székely Erzsébet a rendezvényen a Győr-Moson-Sopron megye Emlékérme kitüntetésben részesült. A díjat Pető Péter, a megyei közgyűlés alelnöke adta át.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában