Eljött az igazi

2022.12.06. 06:20

Szán nélkül, ám püspöki süvegben: így érkezett Szent Miklós Győrbe - fotók

Hétfő délután közel negyven kisgyermek várta a győri görögkatolikus templomban Miklós püspököt.

Bella Violetta

Hetedik éve már hogy a gyülekezet igyekszik a lappföldi rénszarvasos ellenében az eredeti legendás szentet bemutatni a gyerekeknek.

Fotó: Rákóczy Ádám

Hetedik éve már hogy a gyülekezet igyekszik a lappföldi rénszarvasos ellenében az eredeti legendás szentet bemutatni a gyermekeknek püspöki süvegében. Birinyi Vera szervező elmondta, hogy nemcsak a görögkatolikus felekezet, de ráadásul a győri görögkatolikus templom védőszentje is Szent Miklós. 

– A saját gyermekeim és a tanítványaim azt mondják, hogy ő volt az igazi. Az oviban, meg suliban is beöltözött valaki, de a templomban ott az igazi volt.

A Kottmayer család gitár és furulya zenéje mellett a gyerekek énekkel várták a püspököt, akit Tasi Tamás parókus lelkész köszöntött, felelevenítve az egykor a mai Törökország területén élő szent történeteit. 

A gazdag családba született Miklós nem csak a hozomány hiányában pártában maradó lányoknak adott ajándékot. Szent Miklós legendái és a hozzákapcsolt ajándékozás miatt kétségkívül az egyik legnépszerűbb a szentek között, a tengerészek, az illatszerészek, a gyógyszerészek, a zálogházak mellett védőszentjükként tartják számon a pálinkafőzők, búcsújárók, eladósorban lévő lányok, sörgyárosok, a köszvényesek, és a gyerekek is.

Bár a mikulásvárás ebben az autentikus formájában Győrben görögkatolikus különlegesség, egyúttal mégis ökumenikus, hiszen már több éve Bella Péter református lelkész az aki feleleveníti a szentet, és belebújik a püspöki ruhákba és édességcsomagokkal ajándékozza meg a gyerekeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában