15. születésnapi koncert szombat este

2022.12.03. 08:17

Örömzene a Niagaránál - A győri és csornai cigányzenészek meghódították a tengerentúli szíveket - videók, fotók

Mozgalmas őszt tudhat maga mögött a csornai Romungro Gipsy Band. A rábaközi és győri kötődésű művészek öt nagyvárosban hét koncertet adtak Észak-Amerikában tizenhárom nap alatt.

Szeghalmi Balázs

Sovány Péter (balról), Horváth Péter, Suha Vilmos és Lakatos Ferenc utcazenészként a Niagara-vízesésnél.

  • Az útjukat mindenhol három-négy órán át tartó bulik kísérték.
  • A Romungro tagjai három esztendő után tértek vissza a tengerentúlra. Ezúttal olyan kanadai metropoliszokban, mint Toronto vagy Ottava is közönség elé lépett a négyfős társaság.
  • Ha valaki megtekinti a cigányzenét egyedi hangzásban játszó csapat kinti előadásairól készült felvételeket, láthatja, mennyi örömöt szereztek a közel 60 ezer lelkes kanadai diaszpórának.

Sajátos előadásmóddal lepték meg a kint élő magyarokat

Utcazenészként Horváth Péter és bandája lázba hozta a kanadai járókelőket is. „Óriási megtiszteltetés volt nem egész két hét alatt szinte egymás után telt házas koncerteket adni magyar közösségi terekben, kultúrközpontokban. Még templomban is játszhattunk. A tengerentúli magyarok rendkívül barátságosan fogadják az őshazából érkezőket, mi pedig igyekeztünk ismerős dallamokkal, sajátos előadásmóddal meglepni őket” – sorolta az élményeket Lakatos Ferenc, a Romungro győri származású tagja.

A fiatalember 2007-ben a Kisalföldben olvasott először a formációról, nem sokkal később, a Romungro Rómer-házban tartott koncertje után kapott bizonyítási lehetőséget a csapatban.

Utcazenészként Ottawában

„Körülbelül hét-nyolcszázan hallottak bennünket zenélni Kanadában. Volt olyan magyar származású hölgy, aki csak miattunk autózott hat órát Montrealból a koncertünkre. Találkoztunk az ősei hagyományait őrző indián férfival is. Egy-egy alkalommal három-négy órát zenéltünk. Az utcazenélés is különösen emlékezetes marad számunkra, hisz Ottawa a műfaj egyik észak-amerikai Mekkája. Úgy voltunk vele, ha nem keresünk két dollárt sem, akkor is elő kell vennünk a hangszereinket, ebből az élményből nem maradhatunk ki” – mondta Lakatos Ferenc.

„Az is felemelő érzés volt, hogy az egyik koncerten hazánk kanadai nagykövete, dr. Vass Salazar Mária konferált színpadra bennünket” – tette hozzá Horváth Péter. A Romungro eljutott a világ egyik legismertebb turisztikai célpontjához, a Niagara-víz- eséshez is. S ha már ott jártak, természetesen ott sem „hagyták nyugodni” hangszereiket.

Évfordulós koncert

Az idén alapításának 15. évfordulóját ünneplő Romungro Csornán, a Zenepavilonban ad születésnapi koncertet szombaton 17 órától. A fellépésen az együttes minden korábbi és jelenlegi tagja részt vesz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában