24 ablak, 24 mese

2022.12.06. 17:31

Különleges vendég érkezett a soproni Szent Anna óvoda-bölcsődébe - Fotók

Különleges adventi kalendáriummal kedveskednek a kicsiknek Sopronban, az új Halász utcai Szent Anna óvoda-bölcsődében. Az épület minden ablaka mögött egy-egy mese rejtőzik, amelyet színészek, zenészek, papok adnak elő. December 6-án, egy igazán különleges vendég, a Mikulás mesélt az ovisoknak.

Bódvai Ildikó

A gyerekek boldogok, hogy minden nap érdekes vendég, különleges ajándék várja őket. Fotó: Szalay Károly

Adventi kalendárium: minden nap egy mese, egy meghívott vendég! - ezt a címet viseli a kezdeményezés, melynek ötletgazdája Locsmándi Zsófia, a Szent Orsolya-iskola bölcsődei és óvodai nevelésért felelős igazgatóhelyettese. Az ablakokban a számok mellett egy-egy kis fényes, betlehemi csillag jelzi, hogy aznap éppen melyik ablak rejti a mesét. 

- Az óvodánkban igen fontos szerepe van az ünnepeknek, ráhangolnak a szépre és a jóra. Mi ezt a ráhangolódást cselekvéssel töltjük meg. A kiskarácsonyi készülődés a gyerekekhez nagyon közel álló ünnepkör, ilyenkor van Szent Miklós ünnepe, az adventi gyertyagyújtások és várjuk a karácsony és a kis Jézus eljövetelét. A kalendárium ötletét maga az épület adta, hiszen éppen 24 ablak nyílik az udvarunkra. Ilyenkor otthon is vannak adventi naptárak, amik csokit, vagy kis játékokat rejtenek. Azt gondoltam, miért ne lehetne a mi épületünkből is egy ilyet készíteni, csak kicsit másként, mással megtöltve - magyarázza lelkesen az intézményvezető. Hozzáteszi, minden szám mögött olyan mese rejtőzik, ami a szeretetről, segítésről, a karácsonyvárásról szól. Az ünnepekhez kapcsolódó történetek ezek. 

Az ötletet még egyedibbé teszi, hogy a meséket nem az óvónénik, hanem a közélet ismert szereplői, színművészek, balett táncosok, zenészek, egyházi személyek mondják el. Valamennyien örömmel fogadták a megkeresést és vesznek részt a karitatív kezdeményezésben. 

Amikor Zsófia kiosztotta a meséket és a napokat, arra is figyelt, hogy mindenkihez az egyéniségéhez illő történet kerüljön. Szólt a gyerekekhez például Révész József gordonkaművész, vagy Papp Attila színművész. Utóbbi a színházban éppen most játszott Isten komédiása című darabból mesélt és énekelt el részletet, ami csodálatos útindító volt. Az egyetem Benedek-karának hallgatói is részt vesznek a programban, terelgetik a kicsiket és válaszolnak a megannyi fontos kérdésre.

- A gyerekek és a szülők is nagyon boldogok, hogy ilyen szívet melengető programmal álltunk elő. Nap mint nap várják az újabb történetet, látszik a szemükben a csillogás - meséli boldogan Zsófia. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában